Hlavní obsah

Bobošíková nebude stíhána

Novinky, Pavel Blažek, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA, BRNO

Televizní moderátorka Jana Bobošíková se nedopustila trestných činů pomluvy, poškozování cizích práv, šíření poplašné zprávy, podněcování nenávisti vůči skupině osob a omezování práv a svobod, ze kterých ji loni v červnu vinila podavatelka trestního podnětu Ludmila Kučerová, a proto nemůže být ani stíhána či prověřována.

Foto: Karel Brož (www.selmy.cz)

Rys

Článek

Oznámilo to ve čtvrtek Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ). "Nejvyšší státní zastupitelství si vyžádalo s ohledem na prezentaci případu v médiích informaci o stavu řízení ve výše uvedené věci. Z předloženého spisového materiálu je jednoznačně zřejmé, že úkony trestního řízení byly zahájeny dne 19. 12. 2002 pouze proti poslancům parlamentu Ivanu Langrovi, Miloslavu Ransdorfovi a Miroslavu Grebeníčkovi," uvádí tisková zpráva.

Nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová sdělila ve čtvrtek Právu, že v dané věci podle zprávy pražského městského státního zastupitelství pochybila státní zastupitelství pro Prahu 5 a Prahu 10 hlavně tím, že zde nevyužila svých pravomocí a trestní oznámení z vlastního rozhodnutí neodložila. "Vůbec nemělo být zasíláno policejnímu orgánu k zahájení trestního řízení a prověřování," konstatuje zpráva pražského městského státního zastupitelství.

Bobošíkovou informace o osudu své kauzy neuspokojila. "Vím to jen z doslechu. Trvám na tom, že jsem byla vyslýchána minulý týden jako podezřelá. Nemám žádné oficiální sdělení, že trestní oznámení, které na mě bylo podáno, bylo odloženo jako nedůvodné," zdůraznila Bobošíková.

Benešová: prověříme také postup policie

Nejvyšší státní zástupkyně si po skončení vyšetřování případu Bobošíkové vyžádá spis k prověření, zda policie jednala správně. "V kauze, která je podle mě zbytečně kriminalizovaná, je několik nejasností. Jednak mě bude zajímat, proč to trvalo tak dlouho, proč bylo nutné případ takto řešit a nikdo nerozhodl o zastavení už v počátku. Jsme názoru, že kriminalizace novinářů, i špatných, je nesmyslná a každý problém lze řešit jinak, třeba s nadřízenými nebo přes Syndikát novinářů," řekla Právu Benešová.

Vyšetřovatel případu policejní rada Pavel Hruška bude nyní muset rozhodnout o uzavření věci a o výsleších poslanců Ivana Langera (ODS), Miroslava Grebeníčka a Miloslava Ransdorfa (oba KSČM). Měli být původně vyslechnuti tento týden ve středu a ve čtvrtek. Výslechy se však nekonaly.

"Z původního termínu jsem se omluvil. Nevím, kdy budu podávat vysvětlení. Od pondělka věc převzal jiný vyšetřovatel, který se seznamuje se spisem. Termín neurčil," řekl ve čtvrtek Právu Langer.

Nový termín výslechu neznají ani Grebeníček s Ransdorfem. "Pan předseda Grebeníček měl být vyslechnut 10. června. Z termínu se z pracovních důvodů omluvil. Nový nebyl určen," sdělil Právu pracovník Grebeníčkova politického sekretariátu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám