Hlavní obsah

Barták mi překládal a nehnul se ani na krok, hájí u soudu Topolánek exministra

– Praha • Aktualizováno
Právo, ČTK, Jakub Troníček

Městský soud v Praze v pondělí pokračuje v hlavním líčení v kauze bývalého ministra obrany Martina Bartáka. Ten společně se svým známým zbrojařem Michalem Smržem čelí obvinění z údajné korupce při nákupu vozů Tatra pro českou armádu. Hned ráno vypovídal expremiér Mirek Topolánek.

Soud začal znovu projednávat kauzu s pandury. Dostavil se i TopolánekVideo: Novinky

 
Článek

Barták, tehdy jako náměstek na ministerstvu obrany, podle Topolánka pouze překládal jeho rozhovor s bývalým předsedou dozorčí rady Williamem Cabanissem, při kterém ho informoval, že by měla Tatra nějak společnosti Praga kompenzovat ztráty vzniklé vypovězením smlouvy na subdodávky. „Barták se ode mne nehnul, protože se ani hnout nesměl, měl za úkol mě doprovázet a překládat mi,“ řekl Topolánek.

„Vylučuji, že by Barták při překládání vyřkl jakoukoliv korupční nabídku,” zdůraznil Topolánek.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Mirek Topolánek (vlevo) a Martin Barták se zdraví v jednací síni před začátkem hlavního líčení.

Chování představitelů Tatry označil za nestandardní, zaútočil také na způsob, jakým Tatra zakázku na dodávku nákladních vozů pro českou armádu získala. Podle expremiéra tehdy označily české tajné služby chování amerických manažerů Tatry za korupční.

Celé řízení označil Topolánek za důsledek obavy amerických představitelů Tatry z vlastního stíhání. „Zcela nepochybně docházelo ještě před naším nástupem ke korupčnímu jednání, a to by měl být možná směr dalšího šetření. Ale radit vám nebudu, od toho tu nejsem,“ řekl Topolánek státnímu zástupci Dušanu Táborskému.

U soudu bude v pondělí vypovídat ještě bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová a exposlanec Jan Vidím, který byl v době vypuknutí kauzy členem sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost.

80 miliónů jako úplatek  

Obžaloba tvrdí, že Barták se ze své tehdejší pozice prvního náměstka ministryně obrany snažil ovlivňovat průběh zakázky při dodávce několika stovek terénních aut Tatra. V únoru 2008 se prý při služební návštěvě USA dopustil trestného činu přijímání úplatku, když po Cabanissovi požadoval peníze. Údajně šlo o úplatek pěti miliónů dolarů (přes 80 miliónů korun).

Barták odmítá, že by na setkání v USA korupční nabídku učinil. Druhým obviněným v kauze je majitel zbrojařské firmy MPI Group Smrž, který se údajně pokusil o podvod. Snažil se prý vylákat z představitelů Tatry peníze tím, že před nimi předstíral vliv a kontakty na představitele českého ministerstva obrany i vlády.

V lednu 2008 údajně sliboval šéfovi Tatry Kopřivnice Ronaldu Adamsovi zajištění osobního setkání s premiérem, a to nejprve za 100 miliónů korun, později za 20 miliónů. Oba muži vinu popírají. Obžalobu označují mimo jiné za nesmysl a účelově vystavěnou konstrukci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám