Hlavní obsah

Autobusák za ujetí od sraženého muže dostal dva roky. Hyenismus, řekl mu soudce

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Stane se, že řidič srazí chodce, ale ujet od nehody je to nejhorší, co může udělat. To si od brněnského krajského soudu vyslechl 48letý řidič autobusu Petr Furch, který loni o prázdninách přejel v Šošůvce na Blanensku opilého mladíka ležícího na silnici. Nepomohl mu a dál jezdil pravidelnou linku. Za usmrcení z nedbalosti a neposkytnutí pomoci musí na dva roky za mříže a čtyři roky nesmí za volant.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Petr Furch (uprostřed) tvrdil, že ležícího muže nepřejel.

Článek

Tragédie se stala loni 11. srpna na samém okraji Šošůvky. „Obžalovaný se nechoval dostatečně pozorně a ohleduplně, přehlédl poškozeného ležícího na vozovce a najel na něj, čímž mu způsobil devastující a naprosto smrtelná poranění. Po střetu zastavil, ale neposkytl poškozenému pomoc a z místa nehody odjel,“ stálo v obžalobě.

Muže už v březnu potrestal Okresní soud v Blansku, který jeho vinu ohodnotil třemi lety vězení a na šest let mu zakázal sednout za volant. Řidič se ale proti verdiktu odvolal, celou dobu procesu totiž tvrdil, že se smrtí mladého muže ze sousedství nemá nic společného. Osudný den, kdy k nehodě došlo, dokonce na sociální síti sdílel výzvy k dopadení pachatele.

„Na silnici ani na chodníku nic nebylo. Když jsem se tou cestou vracel zpátky, byli tam nějací lidé s baterkami a chodili kolem člověka ležícího na silnici. Zastavil jsem, vyšel jsem z autobusu a vystřídal jsem pána, který dával zraněnému člověku masáž srdce. Odjet od nehody je to nejhorší, co se může stát, kdyby se něco takového skutečně odehrálo, zastavil bych a hned pomohl,“ popisoval již dříve Furch. „Nikoho jsem na silnici neviděl,“ dodal i u odvolacího brněnského soudu.

Část viny nese poškozený

Senát v čele s Alešem Flídrem byl k Furchovi milostivější a trest mu snížil, ale jen proto, že podle něj si za svou smrt mohl přejetý mladík tak trochu sám.

„Nelze pominout výrazný podíl poškozeného, který ležel opilý na silnici a vytvářel tak nečekanou překážku. Obžalovaný ho prostě přehlédl, i když měl dostatek času na to, aby zareagoval. Tuto situaci prostě nezvládl,“ prohlásil Flídr.

Žádné pochopení ale neměl senát pro to, že zkušený autobusák po nehodě podle tachografu krátce zastavil, zřejmě aby zkontroloval, co se stalo, a od nehody odjel. „Neposkytnutí pomoci je hyenismus a jiný výraz pro to není. Tento trestný čin považujeme v dopravě za ten úplně nejhanebnější,“ dodal Flídr.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám