Hlavní obsah

Anonym hrozil po metru i letišti

Novinky, Petr Janiš, Milan Koukal
PRAHA

Neznámý hlas v pátek dopoledne oznámil, že hodinu před polednem v hale ruzyňského letiště v Praze exploduje bomba. Následovala letos už poosmé evakuace a důkladná prohlídka ohrožených prostor letiště, která stejně jako v předchozích případech neodhalila žádné nebezpečí.

Foto: Andrea Masařová

Utkání hvězd All-stars open air game 2011 BHL Žďár nad Sázavou pod širým nebem na náměstí ve Žďáře nad Sázavou

Článek

 "Vše prohledávali pyrotechnici s pomocí cvičených psů. Žádné nebezpečí však nezjistili, takže v poledne mohl být opět obnoven běžný provoz," řekla v pátek mluvčí pražské policie Kamila Styblíková.

Podle mluvčí České správy letišť Vlasty Pallové muselo být dvacet letadel po přistání odstaveno na dráhy bezpečně vzdálené od terminálu. Cestující museli zůstat uvnitř. Deset odlétajících letadel ČSA mělo zpoždění.

Evakuace Budějovické

Také stanice metra Budějovická na trase C prožila v páteční ranní špičce dramatickou evakuaci všech cestujících, kteří čekali při cestě do práce na nástupišti. Stanice se totiž stala terčem anonyma, který na tísňovou linku hasičů oznámil, že v jejích prostorách vybuchne bomba.

Pražští hasiči okamžitě zalarmovali kolegy z metra a spolu s policisty vyvedli kolem 8. hodiny desítky cestujících. Ke stanici vyrazily i sanitky, ty naštěstí čekaly na zraněné marně.

Po zhruba půlhodinové důkladné prohlídce policisté konstatovali, že se jednalo o planou výhrůžku. "Výbušninu jsme nenašli," řekl na místě odborník, které se celé akce zúčastnil.

Metro stanicí jen projíždělo

Telefonát jediného člověka tak dnes ráno zkomplikoval mnohým lidem cestu do práce. Mluvčí pražského dopravního podniku Michaela Kuchařová potvrdila, že mezi 8:05 až 8:32 soupravy metra stanicí jen projížděly.

"Žádnou náhradní dopravu jsme nezajišťovali, z Budějovické jezdí množství pravidelných autobusových linek," doplnila.

Policie po neznámém pachateli pátrá. Za šíření poplašné zprávy mu hrozí až pět let vězení.

Nejde o první případ

Podle Kuchařové nejde o první letošní případ, kdy se anonym pokusil ochromit hromadnou dopravu. "V poslední době se to v metru stalo už dvakrát," upozornila mluvčí s tím, že naštěstí ustaly útoky na tramvaje, kdy neznámý pachatel dával do kolejiště železné či ocelové předměty, jež tramvaj nedokázala překonat a vykolejila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám