Hlavní obsah

Agresivní řidič v Brně zfackoval chodce, vyvázl s podmínkou

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Nepříjemný zážitek, a navíc pohmožděný krk a podvrtnutou krční páteř, si ze střetu s neurvalým řidičem odnesl v Brně chodec, který mlčky nepřešel řidičovu agresivní jízdu. Muž za volantem Fiatu Punto totiž nejdřív chodce ohrozil na přechodu, a když se chodce ohradil, dostal nafackováno. Řidič ze svého útoku vyvázl jen s mírnou podmínkou.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ke konfrontaci došlo v Brně v polovině června 2019 na křižovatce Palackého třídy a Kollárovy ulice.

„Obžalovaný nejprve ohrozil poškozeného, který na přecházel po přechodu pro chodce, jehož verbálně napadl slovy 'debile, co mi tam lezeš', což poškozeného rozčílilo a ukázal na obžalovaného zdvižený prostředník,“ popsala obžaloba začátek sporu.

Zdvižený prostředníček donutil řidiče zastavit, vyskočit z vozu a hulákat na chodce. Ten si ještě mobilem vyfotil registrační značku vozu a odcházel pryč. „Obžalovaný ho doběhl a fyzicky napadl tak, že do něj nejprve zezadu strčil, přitom pokračoval ve slovních urážkách slovy 'ty kreténe, ty debile' a následně poškozeného udeřil dlaní na pravou tvář a ucho a následně dlaní na pravou stranu krku,“ stálo v obžalobě.

Soud: Absence sebereflexe

Řidičovo chování státní zastupitelství kvalifikovalo jako výtržnictví a brněnský městský soud muži uložil trest dvou měsíců s podmíněným odkladem na zkušební dobu jednoho roku. Řidič ale odmítl takové potrestání akceptovat a obrátil se na odvolací Krajský soud v Brně. V odvolání argumentoval tím, že poškozenému se nic zvláštního se mu nestalo, a trest by měl být proto mírnější.

Senát v čele s Markétou Jirsovou ale neměl pro takový názor pochopení. „U obžalovaného absentuje jakýkoliv náhled a sebereflexe i to, že neprojevil žádnou lítost. Jeho postoj k případnému uložení alternativního trestu nemohl odvolací soud zjistit, neboť obžalovaný se k odvolacímu řízení nedostavil. Za tohoto stavu věci vzhledem k tomu, že obžalovaný není zaměstnán a nemá tedy žádný trvalý zdroj příjmu, nebylo možno uvažovat o jiném než podmíněném trestu odnětí svobody,“ konstatovala Jirsová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám