Hlavní obsah

Advokátka: Znám pachatele vražd a Kajínek to nebyl

Právo, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Advokátka Klára Slámová z pražské advokátní kanceláře Kolji Kubíčka tvrdí, že zná jméno pachatele, který 30. května 1993 v plzeňských borských serpentinách zastřelil podnikatele Štefana Jandu a Juliána Pokoše a postřelil Vojtěcha Pokoše. "Kajínek to nebyl," tvrdí Slámová.

Článek

Uvedla, že pokud bude obnoven soudní proces, pak nic Kajínkovi nebrání, aby vyšel z valdické věznice na svobodu.

Trestní senát plzeňského krajského soudu ale dnes odpoledne na neveřejném zasedání teprve rozhodne v souvislosti se žádostí o obnovu procesu s Jiřím Kajínkem o tom, zda se žádostí a případnou obnovou procesu má i nadále zabývat senát vedený soudcem Pravoslavem Polákem. Ten Kajínka poslal na doživotí za dvojnásobnou nájemnou vraždu a pokus o nájemnou vraždu.

Nebude to tak jednoduché, říká předseda soudu

"Pokud padne rozhodnutí, že o žádosti na obnovu procesu nemá rozhodovat senát soudce Poláka, pak bude žádost předána jinému trestnímu senátu našeho soudu. A ten pak o žádosti na obnovu procesu rozhodne," vysvětlil ve čtvrtek Právu předseda plzeňského krajského soudu Zdeněk Jaroš. V případě, že bude Polákův trestní senát z rozhodnutí vyloučen, bude věc přidělena některému ze soudců, kteří s Kajínkovou kauzou nepřišli do styku.

Soudce Polák potvrdil informace Práva, podle nichž mu byla přidělena k rozhodnutí žádost o obnovu procesu. Dodala ji soudu v úterý Slámová bezprostředně po pondělním odvysílání pořadu "Kajínek - vrah nebo oběť?" na Nově. Polák se odmítl vyjádřit k náznakům Slámové, podle nichž korunní svědek v Kajínkově případu dvojnásobné vraždy Vojtěch Pokoš změnil výpověď a nyní má tvrdit, že Kajínek před jedenácti lety nebyl pachatelem vražd a nebyl ani na místě činu. "Případ jsem dostal. Víc nemohu sdělit," odpověděl na dotaz Práva soudce.

Vlastní vyjádření Pokoše nebylo možné získat. Pracuje údajně v Německu a jeho příbuzní odmítají zprostředkovat telefonní či jiný kontakt. Dalších šest svědků, kteří mají podle Slámové u soudu potvrdit, že Kajínek není vrah, je ukryto. " Jsou na utajovaném místě, aby nám je nikdo neovlivnil," řekla Slámová.

Podle předsedy plzeňského soudu Jaroše nebude tak jednoduché, aby Kajínek vyšel z vězení, jak o tom hovořila Slámová. "Obnova procesu by znamenala pouze zrušení původního rozsudku o vině a trestu doživotního vězení. Věc by se projednávala znovu s následným vynesením rozsudku. Soud by samozřejmě zvažoval uvalení vyšetřovací vazby na pana Kajínka. Nebyl totiž odsouzen jen za vraždu, ale i za maření výkonu úředního rozhodnutí, padělání úřední listiny a nedovolené ozbrojování," poznamenal Jaroš.

Náboje pro dvě čety v bojové pohotovosti

Propuštění Kajíka na svobodu se nezamlouvá jeho obětem. "Představa o Kajínkovi na svobodě mě děsí. Přál bych každému, kdo mu fandí, aby mu vyloupil byt jako mně," řekl Právu majitel bytu, který mu Kajínek vykradl. "Vůbec to nebyl elegantní a šetrný zloděj, jak tvrdil stařík na Nově," dodal s tím, že nechce být jmenován. "Nezapomněl jsem, kolik měl Kajínek zbraní jen v jedné odhalené skrýši," dodal.

Podle Slámové ale v obnově procesu o Kajínkovy zbraně nejde. "Za to byl odsouzen a není o tom veden spor. Pan Kajínek přiznal, že měl zbraně v oblibě a sbíral je," odpověděla na dotaz Práva.

Na rozdíl od ní druhy střelných zbraní a množství munice, které Kajínek ukrýval před deseti lety v jednom pražském bytě, překvapily důstojníky armády. "Osm pistolí, čtyři samopaly a brokovnice byly v plně funkčním stavu. K tomu měl podle rozsudku okolo devíti tisíc kusů střeliva. Nikdo mi nenamluví, že šlo o sběratelskou vášeň," řekl Právu důstojník české armády.

Mluvčí generálního štábu české armády Blanka Pajtinová na dotaz Práva, kolik jednotek by bylo vyzbrojeno 8863 kusy střeliva, které byly zabaveny Kajínkovi, odpověděla: " Jedna četa v bojové linii má mít podle tabulek 3300 nábojů. Munice by stačila pro vyzbrojení dvou motostřeleckých čet a skoro dvou motostřeleckých družstev v plné bojové pohotovosti."

Nejvyšší zastupitelství stížnost nedoporučilo

Nejvyšší státní zastupitelství ministru spravedlnosti Karlu Čermákovi doporučilo, aby nepodával ve prospěch doživotního odsouzence stížnost pro porušení zákona.

"Nejvyšší státní zastupitelství ve středu navrhlo podnět ke stížnosti pro porušení zákona odložit," sdělila ve čtvrtek ČTK mluvčí úřadu Alena Blažková. Podnět podal Kajínkův advokát Jaroslav Janeček.

Blažková zamítavé stanovisko zdůvodnila tím, že Nejvyšší soud se již jednou stížností pro porušení zákona zabýval. Stížnost, kterou podal ve prospěch Kajínka bývalý ministr spravedlnosti a nynější předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, Nejvyšší soud zamítl. V dané věci již není možné opětovnou stížností napadat rozhodnutí soudů v této kauze, vysvětlila mluvčí.

"Vyjádření nejvyššího zastupitelství dostane na stůl příslušný referent, který musí pro ministra vypracovat zprávu," řekla ČTK mluvčí ministerstva spravedlnosti Iva Chaloupková. Proto podle ní nelze Čermákův verdikt očekávat v nejbližších dnech. Ministr nicméně již minulý týden v médiích naznačil, že stížnost pravděpodobně nepodá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám