Hlavní obsah

Advokát Kramarič chce od státu odškodné přes 13 miliónů

Praha

Pražský advokát Julius Kramarič chce po státu víc než 13 miliónů korun za své trestní stíhání v procesu s údajným šéfem arménské mafie v Česku Andranikem Soghojanem. Uvedl to v pátek Český rozhlas Radiožurnál (ČRo).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Advokát Julius Kramarič

Článek

Podle obžaloby chtěl Kramarič uplatit dva svědčící vězně, aby u soudu lhali ve prospěch jeho klienta. Soud ale obhájce nakonec osvobodil. Kramaričovo chování označil za neetické, ale nikoli trestné.

"Pokud jde o pana Kramariče, žádá o odškodnění ve výši více než 13 miliónů," řekla ČRo mluvčí ministerstva spravedlnosti Kateřina Hrochová. Právník po státu požaduje za každý den trestního stíhání 10 000 korun. Lhůta pro zpracování stanoviska skončí podle Hrochové ministerskému odboru odškodňování v dubnu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Kramarič se k případu nechce vyjadřovat. Jeho advokát Vladimír Vaněk potvrdil, že Kramarič o odškodnění žádá.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Andranik Soghojan je volný.

Advokát podle obžaloby v roce 2010 před začátkem procesu se Soghojanem nabídl jednomu vězni půl miliónu korun, když u soudu řekne, že vraždy, z nichž je viněn Soghojan, objednal a zorganizoval klíčový svědek Tagir Tarsžojev.

Kramarič prý také chtěl, aby vězeň obvinil z korupce policisty, což měl dosvědčit další vězeň, kterému advokát údajně daroval drahé hodinky a půjčil 30 000 korun.

Skutek se stal, ale nebylo to podplácení

Obvodní soud předloni uznal Kramariče vinným z podplácení a uložil mu roční podmínku a zákaz výkonu činnosti advokáta na 2,5 roku, ale Městský soud v Praze rozsudek zrušil. Skutek se totiž sice podle soudu stal, ale nebyla naplněna skutková podstata trestného činu podplácení. [celá zpráva]

Městský soud ale zároveň Kramaričovo chování označil za neetické. Odporovalo prý zákonu o advokacii. Kvůli promlčecí lhůtě se případem nemohla zabývat advokátní komora v kárném řízení.

V kauze podalo dovolání Nejvyšší státní zastupitelství, které s verdiktem pražského městského soudu v Kramaričově kauze nesouhlasilo. Dovolání ale loni v září odmítl Nejvyšší soud, námitky nejvyššího žalobce označil za zjevně neopodstatněné.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám