Hlavní obsah

S ohněm v nepřístupném lese bojoval i letoun

Právo, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC NAD MORAVICÍ

Osm desítek hasičů ze 14 profesionálních a dobrovolných jednotek se podílelo na likvidaci požáru lesa v těžce přístupném terénu v Domoradovicích, které jsou místní částí Hradce nad Moravicí na Opavsku.

Článek

Hasiči při zásahu použili i speciální letoun Turbo Čmelák, který si vypůjčili od Letecké hasičské služby ze Zlína. "Likvidaci požáru ztěžoval nepřístupný kamenitý a enormně svažitý terén nad řekou Moravicí," řekl mluvčí hasičů Petr Kůdela.

"Oheň se rozšířil na ploše 400x60 metrů s převýšením až 100 metrů. Likvidovalo jej pět jednotek, další jednotky se podílely na čerpání vody, kyvadlové dopravě ze vzdálenosti asi deseti kilometrů a řízení dopravy," dodal mluvčí.

Hasiči chtěli původně odebírat vodu přímo z řeky, to se ale ukázalo jako nemožné. "Hasičská vozidla nebyla schopna vytlačit vodu hadicemi do prudkého svahu. Proto se voda dovážela ze vzdálenějších míst," dodal Kůdela.

Škoda je podle prvních odhadů vyčíslena na 200 tisíc. Kromě listnatého porostu s klestím shořela i výsadba dvou až tříletých buků.

Lokalizace požáru pokračovala ještě v pátek dopoledne, protože oheň se rozšířil i pod silnou vrstvou listí, jehličí a větví. "Pro zasahující to znamená například rozkopávat jednotlivé pařezy a podzemní kořeny stromů a zalévat je vodou," popsal náročný zásah Kůdela.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám