Hlavní obsah

Soud rozprášil téměř celou obžalobu v kauze Moravia Banky

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Téměř celou obžalobu v kauze zkrachovalé Moravia Banky smetl ve čtvrtek ze stolu ostravský krajský soud. Ze sedmnácti obžalovaných manažerů banky a dalších firem poslal jen tři do vězení, ostatní zprostil viny.

Článek

Bývalý předseda dozorčí rady banky Jiří Baron má jít do vězení na sedm a půl let. Bývalý předseda představenstva společnosti Ingstav Opava Roman Podgrabinský dostal trest v délce sedm let a devět měsíců, jeho bývalý zástupce Svatopluk Mayer má jít za mříže na pět let.

Všechny ostatní obžalované včetně bývalého starosty Frýdku-Místku Pavla Vyvijala (ODS) soud zprostil obžaloby v plném rozsahu s tím, že veškeré finanční transakce nejsou trestnými činy.

Obžaloba, kterou se soud zabýval několik let, hovořila zejména o rizikových úvěrech a machinacích s cennými papíry, které měly přispět ke krachu peněžního ústavu

"Obžaloba tak, jak byla postavena, vypadala zjednodušeně řečeno hrozně. Kdyby se celková škoda sečetla, vyšlo by nám něco přes miliardu korun," konstatoval soudce Karel Gil s tím, že po důsledném uplatnění zásady, podle které musí soud rozhodnout v případě pochybností vždy ve prospěch obžalovaného, nelze jednoznačně usuzovat o nekalých úmyslech obžalovaných.

Předseda trestního senátu dále upozornil, že se soud v žádném případě nezabýval příčinami krachu banky. "Výsledkem soudního jednání nemohl být trest za to, že Moravia Banka zkrachovala, ale hodnocení jednotlivých žalovaných skutků, z nichž mnohé na sebe navazovaly," řekl Gil.

Dodal, že soud rozhodoval i s vědomím očekávané nesouhlasné reakce veřejnosti, poškozených i sdělovacích prostředků. "Jsme tady ale od toho, abychom tu kritiku unesli," dodal soudce.

Rozsudek není konečný, státní zástupce se chce odvolat. "Je to teprve první kolo," řekl žalobce s tím, že trvá na vině všech sedmnácti obžalovaných. "Pro většinu z nich jsem navrhoval tresty v horní polovině sazby," řekl žalobce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám