Hlavní obsah

Spolužáky vyhazovali z okna a natáčeli z toho video

Právo, Karel Balcar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OPAVA

Obětí šikany a hlavními aktéry podivné hry na defenestraci se stali dva deváťáci z vesnické Základní školy v Píšti na Opavsku. Spolužáci je vyhodili z okna v přízemí a přitom si vše nahrávali jako videosekvenci na mobilní telefony.

Článek

Podle dosavadního vyšetřování asi sedm deváťáků chytilo ve čtvrtek dva spolužáky a nesli je k oknu ve třídě v přízemí. Ostatní jen mlčky přihlíželi nebo si hru na defenestraci, jak si ji sami nazvali, začali jako adrenalinovou reality show natáčet na mobilní telefony.

Oběti se nejprve smály, ale na parapetní římse se začaly aktivně bránit, kopat kolem sebe a volat o pomoc. Nepomohlo jim to. Takto situaci shodně popsali deváťáci z Píště učitelům i policistům.

Štěstím pro oba žáky bylo, že padali "jen" z výšky 82 centimetrů, i když hlavou napřed. Naštěstí se incident obešel bez zranění. Na druhou stranu, nestalo se tak jen jednou, ale tyto "radovánky" měly prý od začátku školního roku několik opakování. "Jeden z chlapců je veselý, takový maskot třídy. Druhý je méně výrazný, tichý, který se drží spíše v pozadí," popsal osobnosti obětí jejich třídní učitel Pavel Rýgl. Ve třídě má 20 chlapců a 10 dívek.

"Děti ve třídě jsou trošku menší a nejsou to ani moc dobří studenti. Komu chybí duch a tělesnost, snaží se prosadit a získat moc nad ostatními jiným způsobem. Ve třídě jsou vyloženě agresívní asi jen tři žáci, kteří ale umí strhnout ostatní," tvrdí Rýgl.

Na šikanu prý přišli pedagogové jen náhodou. "Školu přes den zamykáme. Zjistili jsme to tak, že jeden z žáků byl najednou venku a snažil se dostat do třídy," tvrdí ředitelka školy Dagmar Češlová, která případ také ohlásila policii. Pedagogy nejvíce pobouřilo, že si děti útok natáčely.

Ředitelka chtěla do třídy volat policisty už před prázdninami kvůli bitce v tělocvičně. Neudělala to ale. Nyní vysvětluje, že si to nepřáli rodiče. Tehdejší oběť se ale v letošní hře na defenestraci prý připojila k agresorům.

Ředitelka rodiče informovala poznámkou do žákovských knížek. Ti se okamžitě začali ozývat a násilí svých dětí omlouvat. "Obvolávali mě s tím, že jejich dítě se jen dotklo, jen se dívalo, anebo tam jen stálo. Nikdo vlastně nic nedělal," zlobí se ředitelka.

Policie: trestný čin

Policisté nejprve začali údajnou šikanu šetřit v pátek ráno jako přestupek proti občanskému soužití, ale v pondělí dopoledne případ překvalifikovali na trestný čin omezování osobní svobody poté, co zjistili, že se oba kluci vyhození z okna aktivně bránili. Podle dosud dlouho mlčících spolužáků jednoho měli vyhodit dokonce čtyřikrát.

"Budeme prošetřovat, zda k něčemu podobnému došlo jen jednou, anebo vícekrát. Žáci ve třídě mají 14 a 15 let. U nezletilých není přípustné trestní stíhání a případ bude odložen. Jejich rodiče čekají ale pohovory se sociálními pracovníky. U žáků, kteří již dosáhli 15 let, může případ dojít přes státní zastupitelství až k soudu. Soudce jim pak může udělit alternativní tresty, dohled mediační a probační služby nebo i podmínku," tvrdí opavský policejní mluvčí René Černohorský.

Příliš skleslí prý nejsou ani deváťáci. V pondělí byli na exkurzi mimo školu. "Žádnou sklíčenost jsem nezaznamenal. Jen někteří si uvědomili, že to nebylo v pořádku. Já jsem to jen točil, říkají někteří a myslí si, že jsou tak z toho venku. Neuvědomují si ale, že když jsou při tom a nezasáhnou, tak je to to samé, jako kdyby to dělali sami," dodal třídní učitel Rýgl.

V obci Píšť se o incidentu zatím mluví spíš potichu. Není to první případ, kdy tu mladistvá nerozvážnost mohla skončit tragicky. Není to tak dávno, co tu mladík pod vlivem alkoholu autem smrtelně zranil dvě dívky a další zranil. "Je to hrůza," reagoval na případ školní šikany starosta obce František Jaroš (nez.) s tím, že o případu ještě nebyl oficiálně informován.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám