Hlavní obsah

Policista dostal podmínku za bití podezřelého

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NOVÝ JIČÍN

Kvůli bití vyslýchaného muže, podezřelého z krádeže fotoaparátu, dostal novojičínský policista Zbyněk Bulava jeden a čtvrt roku vězení s podmíněným odkladem na dva roky. Jednání druhého obžalovaného policisty Jaroslava Šedy, který proti bití na služebně nezasáhl, soudce označil za pouhý přestupek. Žalobce však podal odvolání, chce vyšší trest.

Článek

Verdikt, který vynesl v pondělí Okresní soud v Novém Jičíně, však není konečný. Žalobce, který očekával přísnější posouzení, si okamžitě podal odvolání a stížnost, takže kauza míří ke krajskému soudu.

Pětadvacetiletého číšníka Zdeňka Chlopčíka policisté loni v červenci zadrželi kvůli podezření, že v lázních v Klimkovicích ukradl fotoaparát. Na služebně pak, jak konstatoval soudce, se policisté proměnili v románovou dvojici hodného a zlého vyšetřovatele. Bulava Chlopčíka podle rozsudku začal bít, Šeda tomu přihlížel.

"Když se odmítl přiznat, udeřil ho dvakrát pěstí do levé tváře, pak ho uchopil za vlasy a hlavou mu třikrát udeřil o skříň," popsal soudce postup policisty, kterého uznal vinným z vydírání a ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Zbitý mladík utrpěl podle lékařské zprávy jen pohmožděniny a podlitiny.

Zákaz práce u policie

Kromě podmíněného trestu soud Bulavovi zakázal na tři roky práci u policie. "Trest je dostačující k tomu, aby si obžalovaný uvědomil, že hyperaktivita je někdy u policisty na škodu," dodal soudce. Oba policisté od počátku obvinění odmítali a od soudu odcházeli nespokojeni. "Je to precedens."

"Teď se každý policista bude bát vyslýchat podezřelého, pokud nebude místnost monitorována. Každý vás pakmůže obvinit z bití," řekl Bulava, který si stále myslí, že Chlopčík fotoaparát ukradl, i když se to nepodařilo prokázat. "Kdybych ho udeřil pěstí, bude ležet čtrnáct dnů na chirurgii," komentoval násilnické jednání, které je mu kladeno za vinu.

Státní zástupce Alois Dlouhý však trvá na vině obou policistů, zjištěné důkazy podle něj hovoří jasně. Proti podmíněnému trestu se odvolal, protože ho považuje za mírný, proti rozhodnutí, aby jednoho z obžalovaných potrestali nadřízení za pouhý přestupek, si podal stížnost. "Soud si asi neuvědomil, že u policistů se všechny přestupky po jednom roce promlčují," řekl. Podobné tresty by měly být podle něj signálem všem policistům, že za cenu efektivity objasňování kriminality nesmějí používat nedovolené metody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám