Hlavní obsah

Soudce Berka se označil za oběť politické objednávky

Právo, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TÁBOR

Ústecký soudce Jiří Berka, který spolu s dalšími osmi lidmi stojí před soudem kvůli údajně zmanipulovaným konkurzům, tvrdí, že se stal obětí společensko-politické objednávky. Řekl to v úterý před trestním senátem táborské pobočky českobudějovického krajského soudu.

Článek

 V Táboře pokračuje hlavní líčení se skupinou obžalovanou ze zmanipulování  konkurzů, na jejichž konci bylo vyhlášení konkurzu na Union banku, tehdy už přejmenovanou na Českou revitalizační.

Soudce Berka vypovídal už druhým dnem a očividně se snažil spolupracovat se soudem. Ochotně odpovídal také na jakékoli dotazy. Soudu podal celou řadu argumentů, z nichž by měla vyplynout jeho nevina. Část své úterní výpovědi také věnoval své verzi vyvolání celé kauzy, kde se označil za oběť společensko-politické objednávky.

Berka. Hodil jsem se jim do hry

"Justice byla dlouhodobě pod velkým tlakem a tento případ se zřejmě hodil jako příklad exemplárního potrestání," uvedl před soudem Berka s tím, že měl být případ důkazem toho, že politici bojují proti zkorumpovaným soudcům. "Možná jsem se někomu hodil do určitých her nebo do statistiky," řekl novinářům.

Od počátku vyšetřování se k případu vyjadřovalo množství politiků či podnikatelů, mnohé lobbistické skupiny se podle něho rovněž zajímalo o Union banku. Berka uvedl i některé konkrétní případy, z nichž by měla vyplývat snaha o ovlivňování. Například první náměstek nejvyšší státní zástupkyně podle Berky už deset dnů po zahájení trestního stíhání prohlásil, že policie má dostatek důkazů, aby mohlo být rozhodnuto o Berkově vině.

Za nestandardní označil i další okolnosti svého obvinění a následné obžaloby. Například o svém trestním stíhání se prý dozvěděl z médií. "Je to pravidlem ve všech případech, nejprve jsem se o tom dozvěděl z televize, z tisku a pak teprve nastala oficiální stránka věci," poznamenal Berka.

Ten před soudem opakovaně prohlásil, že je nevinen. Během výpovědi připomněl nedostatek soudců na severu Čech a značný počet případů, o nichž musí soudy rozhodovat. Připustil proto, že mohl v některé kauze pochybit, ale nešlo prý o úmysl. Podotkl, že v obžalobě není uvedeno, jakého konkrétního protiprávního jednání se dopouštěl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám