Hlavní obsah

Policie obžaluje Rathovu exporadkyni za korupci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Protikorupční policie ukončila vyšetřování bývalé blízké spolupracovnice exministra zdravotnictví Davida Ratha Evy Klimovičové, která od března čelí obvinění z korupce.

Článek

"Strany se nyní seznamují se spisem, poté vyšetřovatel předá státnímu zástupci návrh na podání obžaloby," řekla v úterý mluvčí policie Alena Vokráčková.

Klimovičová je stíhána za to, že asi před rokem a půl žádala od pracovníka farmaceutické firmy Pfizer tři milióny korun za to, že mu zprostředkuje schůzku s tehdejším šéfem České lékařské komory (ČLK) Rathem. Na obvinění si žena stěžovala, žalobce ale stížnost zamítl. Pokud by Klimovičové byla u soudu vina prokázána, hrozí jí až pětileté vězení.

Opustila místo poradkyně ministra

Na počátku vyšetřování byl záznam skryté kamery, který loni na podzim odvysílala Česká televize. Na záznamu hovoří Klimovičová se zástupcem Pfizeru Alešem Prokopenkem. Klimovičová po něm podle reportáže žádala, aby investoval peníze do reklamy časopisu lékařské komory Tempus Medicorum. Slibovala za to prý setkání s Rathem, který tehdy stál v čele lékařské komory a účastnil se vyjednávání o placení léků.

Klimovičová obvinění již dříve odmítla, funkci poradkyně ministra Ratha ale opustila. Není už ani vydavatelkou lékařského časopisu. Zůstává jí pouze funkce ve vědecké radě ČLK. Ministr Rath krátce po obvinění Klimovičové řekl, že z kroku policie nic nevyvozuje a ctí presumpci neviny. Připomněl, že když se podezření vůči Klimovičové objevilo a on ho vyhodnotil jako závažné, spolupráce mezi ní a ministerstvem byla neprodleně ukončena.

Podle Ratha nabízel úplatek někdo jiný

Rath se od Klimovičové distancoval již krátce po zveřejnění záznamu skryté kamery. Učinil tak pro případ, že by se potvrdilo podezření na její korupční chování. Po svém tiskovém oddělení tehdy vzkázal, že považuje podezření, jež padá na Klimovičovou, za závažné. O den později ale uvedl, že si Klimovičová na záznamu o úplatek neříká. Rath uvedl, že milióny jí naopak nabízel zástupce farmaceutické společnosti Prokopenko, který je navíc členem ODS.

"Úplatek tam (na záznamu) iniciuje a doslova vnucuje pan doktor Prokopenko, zaměstnanec mezinárodní farmaceutické společnosti Pfizer," řekl tehdy ve sněmovně Rath. Ministr také dodal, že bere záznam vážně, i když má určitou pochybnost o tom, zda nahrávka nebyla sestříhána a "poněkud zmanipulována". Za zmanipulovaný rozhovor označila i Klimovičová.

Reklama

Související články

Klimovičová podává žalobu na firmu Pfizer

Vydavatelka časopisu České lékařské komory a bývalá poradkyně ministra zdravotnictví Davida Ratha Eva Klimovičová, která je podezřelá z přijímání úplatku...

Výběr článků

Načítám