Hlavní obsah

Bývalý hokejový boss Zubík přišel ve vězeňském mundůru

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Někdejší majitel hokejového klubu ve Vsetíně Roman Zubík (41) v pondělí dorazil k ostravskému krajskému soudu poprvé ve vězeňském mundůru. První nepodmíněný verdikt nad bývalým hokejovým bossem za machinace v hodnotě 165 miliónů nabyl v polovině července právní moci, takže Zubík hned putoval z vazby do výkonu trestu do Ostravy-Heřmanic.

Článek

Kromě toho se v jiné kauze stále zpovídá z mnohem rozsáhlejších nelegálních obchodů s bezmála miliardovou škodou.

První trest, který Vrchní soud v Olomouci snížil 11. července ze sedmi a půl na pět a půl roku, Roman Zubík odmítá přijmout a tvrdí, že je nevinen. "Byl jsem odsouzen za něco, co neexistuje. To je možné jenom v České republice," řekl Zubík při příchodu do soudní síně a dodal, že si podal dovolání k Nejvyššímu soudu a věří, že spravedlnost nakonec zvítězí.

Se Zubíkem obžalován i šéf představenstva Sigmy Lutín

Druhá kauza Romana Zubíka, kterou soud dosud nerozpletl a která pokračuje tento týden výslechy dalších svědků, se týká podezření z téměř miliardových machinací a podvodů. "Postupoval neexistující pohledávky, předstíral obchod s ropou a v bance uváděl při žádostech o úvěr nepravdivé informace. Navíc vylákal směnky a peníze za jejich proplacení použil na své podnikatelské aktivity," shrnul obžalobu státní zástupce Rostislav Bajger.

Spolu se Zubíkem je v jednom z mnoha bodů rozsáhlé kauzy obžalovaný také nynější předseda představenstva podniku Sigma Group Lutín Milan Šimonovský. Ten ale k soudu nechodí a požádal o jednání v nepřítomnosti.

Největší částku Zubík podle policie získal machinacemi se směnkami Slovenského plynárenského priemyslu, které podepsal později zavražděný ředitel tohoto podniku a exministr hospodářství SR Ján Ducký. Jeho vrahové dosud spravedlnosti unikají.

Reklama

Související články

Hokejový exšéf Zubík je v léčebně

Bývalý šéf vsetínského hokejového klubu Roman Zubík, který v pondělí v ostravské vazební věznici spolykal léky, byl v úterý ráno převezen do vězeňské nemocnice...

Výběr článků

Načítám