Hlavní obsah

Projednávání kauzy Mein Kampf narušil extremista

– PRAHA
Novinky, Lenka Kadeřávková

Majitel nakladatelství Otakar II Michal Zítko (30) se ve středu v obnoveném jednání opět snažil obvodní soudce z Prahy 7 přesvědčit, že vydáním Hitlerovy knihy Mein Kampf v březnu roku 2000 nepropagoval žádná neofašistická či jiná rasistická hnutí.

Článek

Z trestného činu podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod občanů ho obžalovala státní zástupkyně Ivona Horská.

Zítko u soudu dnes uvedl, že před vydáním knihy ani nevěděl, že nějaká hnutí vycházející z Hitlerova Mein Kampfu v Česku existují. "Já se pohybuji v zcela jiné společnosti. Já jsem se to nedozvěděl ani z médií," řekl.

Zdůraznil, že kniha vyšla jako součást edice Mýty, které změnily svět. Do té patřily v roce 2000 například tituly Komunistický manifest, Leninova kniha Stát a revoluce nebo středověký spis Kladivo na čarodějnice. "Všechny tyto knihy nadsazeně řečeno zahýbaly světem," prohlásil Zítko.

Posudek z politologie stěžejním důkazem

Hlavním svědkem obžaloby byl dnes politolog Zdeněk Zbořil, který vypracoval odborný posudek, zda v České republice jsou stále živá neofašistická či jiná rasistická hnutí a zda případně tato hnutí vycházejí z Hitlerovy knihy jako z ideologického zdroje. Podle Zbořila bylo v České republice v roce 2000 zhruba tři až pět stovek neonacistů a jiných pravicových extremistů, kteří hlásají rasovou, třídní či náboženskou nenávist. Z toho tzv. tvrdé jádro tvořilo asi padesát lidí.

"Netroufám si říci, že tyto organizace vycházejí z knihy Mein Kampf, ale je pravda, že některé se na Hitlerovu knihu odvolávají a části knihy přetiskují," uvedl politolog.

Zbořil dále uvedl, že veřejnost tato hnutí zná většinou jenom omezeně a seznamuje se s nimi buď prostřednictvím internetu nebo nějakých tiskovin či vlivem akcí, které pořádají.

Extremista narušil líčení

O pozdvižení se v soudní síni postaral pravicový extremista Jan Kopal, který na lavici pro veřejnost demonstroval plakátem proti soudci Jindřichu Šídlovi. "Bude soudce Šídlo pálit Hitlerovy knihy na hranicích? Šídlo patří do p... a ne k soudu. Bolševici u českých soudů sedí, sedí a sedí. Stop politickým procesům," stálo na Kopalově plakátu. Soudce mladíka vykázal z jednací síně a poté, co jej justiční stráž vyvedla, pokračovalo již jednání normálním způsobem.

Zítko byl v listopadu 2001 odsouzen k tříletému podmíněnému trestu. Proti rozsudku se však odvolal a uspěl. Nejvyšší soud totiž kauzu loni vrátil zcela na začátek a pražské první instanci nařídil, aby prozkoumala, zda si Zítko nechtěl vydáním knihy pouze vydělat.

Reklama

Související témata:

Související články

Extremního pravičáka potrestal soud prací

Pravicový extremista Jan Kopal pomlouval soudce Rudolfa Šídla, a za to si zaslouží trest. Rozhodl o tom v pátek Obvodní soud pro Prahu 8, jenž mu udělil...

Výběr článků

Načítám