Hlavní obsah

Extremního pravičáka potrestal soud prací

ČTK, Lenka Kadeřávková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pravicový extremista Jan Kopal pomlouval soudce Rudolfa Šídla, a za to si zaslouží trest. Rozhodl o tom v pátek Obvodní soud pro Prahu 8, jenž mu udělil tři sta hodin veřejně prospěšných prací. Kopal, kterému hrozilo roční vězení, byl s rozsudkem značně nespokojen a na místě se odvolal.

Článek

Podstatou obžaloby, k jejímuž názoru se přiklonil i soud, byl Kopalův dopis adresovaný předsedovi Obvodního soudu pro Prahu 7. V něm označil Šídlu mj. za "bývalého vojenského prokurátora, kovaného soudruha sloužícího zločinecké mašinérii či specialistu na politické procesy" a požadoval jeho propuštění z řad soudců.

Podle státního zastupitelství těmito větami Kopal ohrozil vážnost soudce u spoluobčanů a poškodil ho v zaměstnání. Dopis si totiž mohli přečíst i další zaměstnanci soudu, například v podatelně.

Kopal se hájil tím, že jen vyjadřoval vlastní názor a dopis navíc poslal jenom předsedovi soudu.

Kopal: dovolil jsem si kritizovat

"Byl jsem odsouzen za to, že jsem si dovolil kritizovat jednoho ze soudců. Navíc jsem jenom odcitoval to, co už dávno předtím otiskly noviny, takže ta informace již byla druhotného řádu a nepocházela ode mne," reagoval dnes Kopal s tím, že údaje o soudci Šídlovi vyšla v deníku Špígl. Šéfredaktorem tohoto periodika byl právě Kopal.

Kopal se již delší dobu aktivně angažuje v krajně pravicovém hnutí. Byl předsedou strany Národně sociální blok. Nyní je členem nacionalistické strany Národní sjednocení, která je proti členství České republiky v Severoatlantické alianci i v Evropské unii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám