Hlavní obsah

Z uprchlických zařízení uteklo najednou 89 Egypťanů

Právo, Josef Gabzdyl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/FRÝDEK-MÍSTEK

Běženci z Egypta o víkendu hromadně uprchli z přijímacích uprchlických zařízení ve Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku a ve Velkých Přílepech v okrese Praha-Západ. Ministerstvo vnitra je přesvědčeno, že šlo o organizovanou akci.

Článek

Útěky potvrdila mluvčí ministerstva vnitra Radka Kovářová. "Ve Vyšních Lhotách běženci využili toho, že kvůli stavebním úpravám nefungovalo zařízení, která civilní bezpečnostní službu upozorňuje na pohyb osob okolo plotu areálu. Ve Velkých Přílepech zase selhal jeden pracovník bezpečnostní služby, z čehož vyvodíme důsledky," uvedla Kovářová. Po ohlášení útěku byla podle mluvčí okamžitě přijata bezpečnostní opatření na česko-rakouských hranicích, protože všichni muslimové neskrývali, že chtějí dále na západ.

Devatenáct už chytili

Policii se už podařilo devatenáct utečenců vrátit zpátky, zbytek zmizel neznámo kam. "Nepředstavují však žádné bezpečnostní nebo zdravotní rizika, protože už prošli téměř celým přijímacím řízením včetně zdravotních prohlídek. Rozhodně bych jejich útěk nespojovala s náboženstvím, všichni byli ekonomičtí utečenci. Jediné nebezpečí spatřujeme v organizovanosti celé akce, což dále prověřujeme," uvedla mluvčí a zdůraznila, že nikde na světě nejsou uprchlická zařízení pojímána jako vězení. "Žádají nás o pomoc, jen v přijímacím zařízení mají omezený pohyb."

Příval zarazilo tranzitní vízum

Ministerstvo vnitra od června zaznamenalo vysoký počet žadatelů o azyl právě z této arabské země. Šlo zhruba o čtyři stovky lidí, většinou muže. Běženci nejčastěji využili chybějícího tranzitního víza, tedy například na letecké lince Káhira-Praha-Moskva požádali při pražském mezipřistání o azyl. "Proto jsme od 22. srpna tranzitní vízum zavedli," vysvětlila mluvčí.

Starostku nikdo neinformoval

Starostka Vyšních Lhot Dana Vlčková (nez.) byla tak početným útěkem překvapena. Ještě více však tím, že ji ještě v pondělí dopoledne nikdo oficiálně neinformoval. "Poprvé komunikace se Správou uprchlických zařízení a policii selhala," povzdychla si a jak přiznala, občany před ničím nevarovala. "Zaprvé jsem oficiálně nic nevěděla a možná bych zbytečně šířila paniku. A zadruhé nepředpokládám, že by se utečenci ukrývali ve Vyšních Lhotách. Ti už jsou na druhé straně republiky. Ale mohli mi takovou věc oznámit, to jistě," dodala starostka.

Podle mluvčí Kovářové nedostala vyrozumění kvůli tomu, že situace nebyla vyhodnocena jako bezpečnostně mimořádná. "Ředitel uprchlického zařízení ale už za paní starostkou jede a celou věc vysvětlí," konstatovala mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám