Hlavní obsah

Strážník se účastnil akce neonacistů, u policie teď končí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Řízení o ukončení pracovního poměru zahájilo v pondělí vedení pražské městské policie se strážníkem, který se o víkendu zúčastnil demonstrace pravicových extremistů před pražským velvyslanectvím Izraele. Jedinou nezodpovězenou otázkou zůstává, kdy bude ze služeb města propuštěn.

Foto: Petr Nový, Novinky

Muž pracuje u městské policie osm let.

Článek

Před izraelským velvyslanectvím protestovaly proti politice Izraele o víkendu asi tři desítky lidí. Většina z přítomných u sebe měla obušky, nože i další zbraně či předměty s nacistickou tématikou. U třech demonstrantů policisté našli dokonce plynové pistole. Při zásahu policisté zadrželi 26 demonstrantů, mezi kterými byl i strážník. Podle informací zasahujícího policisty jsou všichni členy organizace Národní odpor. [celá zpráva]

U policie pracuje osm let

"Nepředpokládal bych, že strážník městské policie se zúčastní takové akce nebo je dokonce členem nějaké podobné organizace jako je hnutí Národní odpor," uvedl ředitel pražské městské policie Vladimír Kotrouš. Strážník podle něho pracuje u městské policie osm let a nikdy s ním nebyly problémy. "Ta sympatie k hnutí se mohla vyvinout, a my to tak předpokládáme, v průběhu pracovního poměru, nikoli už před nástupem," dodal ředitel.

Před přijetím k městské policii musejí uchazeči projít mimo jiné fyzickými a psychologickými testy. Podle zákona musejí být bezúhonní a spolehliví, nesmějí mít žádný konflikt se zákonem. Mezi přijímacím řízením ke státní a městské policii podle Kotrouše není rozdíl.

"Hlavně psychologické vyšetření by mělo odhalit podobné sklony k agresivitě, které jsou spojeny s takovým hnutím. Na to jsou testy samozřejmě zaměřeny," podotkl ředitel. Potom se už ale neopakují, jsou vstupní.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám