Hlavní obsah

Za ubití kladivem hrozí muži výjimečný trest

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Výjimečný trest hrozí třicetiletému Stanislavu Matochovi, který před senátem Krajského soudu v Hradci Králové čelí obžalobě z loupežné vraždy. Matochu státní žalobce označil za zvlášť nebezpečného recidivistu. Obžalovaný se ve čtvrtek před soudem ke svému činu přiznal.

Článek

Mladý muž prožil ve vězení více jak deset let kvůli dvěma loupežím, kterých se dopustil v devadesátých letech. Z vězení vyšel v polovině loňského listopadu a pouta na jeho rukou znovu zaklapla 7. února, pár hodin poté, kdy v Moravanech na Pardubicku ubil železnou palicí devětačtyřicetiletého zaměstnance sběrny železného šrotu. Tvrdil, že motivem byla krajní finanční krize jeho družky, která neměla peníze ani na zaplacení poplatků ve škole, do které chodily její dcery.

Šel loupit, zabíjet údajně nechtěl

Útok si dobře naplánoval, z čepice si předem vyrobil kuklu, kterou si zamaskoval obličej. Ve sběrně jej totiž dobře znali, vozil tam železný šrot, aby si přivydělal. "Obhlédl jsem si nejprve sběrnu přes plot, pak jsem vrazil do buňky, kde zaměstnanec seděl. Zařval jsem na něho, že chci peníze. Jenže on vstal a šel proti mě. Nešel jsem tam zabíjet, jen loupit. Lituji toho, co jsem provedl," řekl u soudu Matocha.

Napadený muž se nehodlal vzdát lacino. Strhla se rvačka a zaměstnanec se při ní snažil útočníka odmaskovat, což se mu podařilo. "Srazil jsem ho na zem a svázal jsem mu ruce i nohy lepící páskou, kterou jsem si přinesl v batohu. Pak mi řekl, ve které zásuvce jsou peníze. Vzal jsem si je, on přitom stále ležel na zemi a pozoroval mě. Nevím, co se se mnou stalo, nějaký amok nebo co. Uviděl jsme tam ležet kladivo, popadl jsem ho a udeřil muže do hlavy, už nevím kolikrát," popsal Matocha průběh vraždy. Ze sběrny si odnesl necelých 23 tisíc korun.

Po návratu z nákupu na něj čekali policisté

Pak se vrátil se ke své družce, v jejímž domě žil od návratu z vězení. "Dal jsem jí uloupené peníze a řekl jsem jí, ať se mě neptá, kde jsem k nim přišel. Neřekl bych jí to," tvrdil Matocha. Odpoledne spolu s družkou odjeli do Pardubic, kde udělali ve dvou hypermarketech velký nákup. Žena však odmítla, že by jí Matocha dal ten den nějaké peníze. "Nákup jsem platila ze svého, Standa ale v OBI koupil proti mé vůli plynová kamna," vypověděla při vyšetřování.

Po návratu do Moravan už před domem čekali policisté, Matochu zatkli a ten se jim ještě téhož večera ke všemu přiznal. Státní zástupce Milan Vacek prohlásil, že vzhledem k brutalitě, s níž byl zločin proveden a také s poukazem na kriminální minulost obžalovaného, bude navrhovat minimálně dvacetileté vězení. Verdikt by měl soud vyhlásit v pátek dopoledne.

Reklama

Výběr článků

Načítám