Hlavní obsah

Z léčebny v Praze utekli dva sexuální devianti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dva sexuální devianti utekli v úterý večer z psychiatrické léčebny v Praze - Bohnicích. Policie po nich pátrá. Jeden měl dříve zavraždit starou ženu, druhý se pokusil o znásilnění. O útěku informovala pražská policie až ve středu odpoledne.

Článek

Z léčebny společně utekli pětadvacetiletý Jan Burian a sedmnáctiletý David Šimáček. Oba mají soudem nařízenu ochrannou ústavní sexuologickou léčbu.

Mladší Šimáček pochází z Roudnice nad Labem. "Měl se v roce 2005 dopustit pokusu trestného činu znásilnění, za který byl pravomocně odsouzen soudem v Litoměřicích a následně umístěn do pražské léčebny," uvedl mluvčí pražské policie Ladislav Bernášek.

Podle něj jde o člověka se sexuální anomálií, pravděpodobně typu patologické sexuální agresivity.

Burian, který má trvalé bydliště v Praze 3, v roce 1998 ještě jako mladistvý zavraždil starou ženu. "Jednalo se o zvlášť zavrženíhodný způsob spáchání vraždy na staré osobě, s následným pokusem o soulož. Již předtím se ale opakovaně dopustil pohlavního zneužívání nezletilých dívek," dodal Bernášek.

Podle znalců jde o devianta se sklonem k sexuálnímu sadismu a agresivitě.

Podle lékařů jsou nyní oba uprchlí devianti pod vlivem léků. Jejich účinek by měl vydržet ještě po dobu přibližně čtrnácti dnů.

Policie o útěku informovala až druhý den

Na dotaz Novinek, proč se veřejnost dozvěděla o útěku deviantů až druhý den odpoledne, policejní mluvčí Eva Brožová nejdříve odpověděla, že jde o běžný postup. "Celostátní pátrání bylo vyhlášeno už v úterý v noci. Na to pátrání, které jde pro veřejnost, se ty informace musely dozjišťovat, proto se informace zveřejnila až ve středu odpoledne. Jde o běžný postup," řekla Brožová.

Posléze ale nepřímo připustila, že policie o útěku informovala pozdě. "I to je možné, že se alespoň základní informace veřejnosti mohla dát. Nevím, já se k tomu teď těžko můžu vyjádřit," dodala Brožová.

Ředitel léčebny Ivan David řekl, že útěk pacientů viděla ošetřovatelka, která na ně dohlížela na zahradě. Mladíci přelezli plot, kterým je obehnána zahrada u pavilonu, a dříve než sestra stihla zmobilizovat další pracovníky, zmizeli v areálu léčebny. Jak opustili areál, David neví. Šlo podle něj o nekonfliktní pacienty, kteří byli léčeni hormonálně a dalšími léky. David se proto domnívá, že nejsou příliš nebezpeční.

Policie varovala lidi, aby byli obezřetní a sledovali, co se děje v jejich okolí. Pokud budou mít o dvou hledaných jakékoliv informace, mají kontaktovat policii na tísňové lince 158 nebo na telefonních číslech 974 853 530 či 974 858 101.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám