Hlavní obsah

Smrt na univerzitních kolejích nemá vysvětlení

Právo, kg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Zprošťujícím rozsudkem skončilo v pondělí líčení se studentkou medicíny Masarykovy univerzity v Brně Patricií Odlevákovou z Havířova, která 29. května 2003 podle obžaloby nožem zabila na pokoji svoji dlouholetou přítelkyni Danielu Taslerovou. Podle předsedy senátu Městského soudu v Brně Michala Kabelíka však nebylo dost důkazů, které by studentku usvědčily.

Článek

"V celém případu je řada nejasností, která nás nevedou k jednoznačnému závěru o vině. V době, kdy k činu došlo, byly na pokoji dívky samy. Před činem obžalovaná požila větší množství léků, které ji přivedly do stavu nepříčetnosti. Abychom ji mohli potrestat, museli bychom mít důkaz, že se do toho stavu dostala vědomě sama, a to nemáme. Navíc je tu i kvůli nepřesné práci policie řada nesrovnalostí," uvedl Kabelík.

K hrůznému činu došlo 29. května 2003 na kolejích Masarykovy univerzity ve Vinařské ulici v Brně, kde Odleváková z neznámého důvodu bodla svou kamarádku, se kterou se znala už od základní školy. Co se v kritický večer stalo, zůstává zahaleno tajemstvím, protože ani Odleváková nebyla schopná soudcům říct, co se dělo. Tvrdila, že si na nic nepamatuje. 

Záhada léků v alkoholu

Jisté je jen to, že došlo k nějakému konfliktu, po němž jedna dívka zemřela a druhá skončila v nemocnici s drobným poraněním hlavy. "Já vůbec nevím, jak se tlumící léky do mého těla dostaly. Pily jsme vodku s džusem a já jsem pak usnula. Probudila jsem se a viděla Danielu, jak stojí nade mnou s nožem v ruce. Porvaly jsme se a od té doby si na nic nepamatuji," vypověděla Odleváková se slzami v očích.

Po incidentu začali policisté případ vyšetřovat jako ublížení na zdraví s následkem smrti, posléze jako podezření z vraždy a nakonec smrt na koleji skončila jako opilství, za což mohla jít obžalovaná za mříže až na osm let. Jenže v případu je i nadále řada nejasností a zatím nikdo nedokázal jasně potvrdit, zda si medička vzala léky sama až po činu nebo ještě před tím, či zda jí je někdo nedal do pití.

Státní zástupkyně se proti osvobozujícímu rozsudku odvolala. Případem se tedy bude zabývat Krajský soud v Brně, který může vše vrátit k novému projednání, rozsudek potvrdit nebo rozhodnout jinak. Podle obhájce obžalované by však bylo dobré, kdyby odvolací soud už pravomocně rozhodl a tříleté období čekání plné nejistoty definitivně ukončil.

Reklama

Výběr článků

Načítám