Hlavní obsah

Na jižní Moravě se objevily falešné dálniční známky

Právo, kg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Dopravní policisté zajistili za uplynulých 14 dní na dálnicích v Jihomoravském kraji devět falešných dálničních známek. Z toho čtyři známky byly na autobusech velkého dopravce, který je zřejmě koupil ve velkém od dealera. Vyšetřování zatím ukázalo, že tato společnost měla falešnou známku i na autobusu, který jezdí v severních Čechách.

Článek

"Všechny padělané známky jsme předali k dalšímu vyšetřování kriminalistům do Žďáru nad Sázavou, kteří se jimi zabývají. Jde o padělky, které jsou velmi věrohodné a podařilo se nám je odhalit díky vybavení, který nyní máme. Jednak při prvotní prohlídce používáme lupu a jednak mají hlídky u sebe přenosný počítač, kde je databáze s prezentací, která umožňuje odhalit padělané známky," uvedl šéf dopravní policie Jihomoravského kraje Leoš Tržil.

Podle něj je zřejmé, že padělané nálepky budou na větších vozidlech nebo autobusech, protože jsou dražší a dopravci je na svá vozidla kupují ve velkém, takže mohou využívat služeb dealerů. Policisté se proto na kontrolu dálničních známek budou zaměřovat i nadále. A to jak na dálnicích, tak i na ostatních silnicích při silničních kontrolách.

"Na takovéto kontroly máme právo na každé komunikaci, tak toho budeme využívat. Řidiči proto budou muset vždy předložit kontrolní ústřižek k nálepce. Pokud se ukáže, že je dálniční známka falešná nebo bude podezření, že jde o padělek, pak tuto známku odejmeme pro potřeby vyšetřování a řidič dostane potvrzení," dodal Tržil.

Policisté proto řidičům radí, aby dálniční známky kupovali jen u takových prodejců, kde je nebezpečí prodeje padělků minimální, protože je odebírají od hlavního distributora.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám