Hlavní obsah

Pašovali milióny falešných dolarů, prý k pohřebním rituálům

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CHEB

Více než milión napodobenin stodolarových bankovek objevili minulý týden chebští celníci ve dvou kontejnerech z Vietnamu. Muž, kterému byla zásilka adresována tvrdí, že falešné bankovky jsou určeny k národnostním rituálům.

Článek

"Prvních 460 tisíc kusů se našlo při kontrole kontejneru s kuchyňskými potřebami, dalších 660 tisíc se objevilo mezi dováženými potravinami. Napodobeniny jsou oboustranné, mají jasnější barvy než originál a balíčky po sto kusech jsou přelepené páskou s nápisem - bankovky na kult," řekla Právu mluvčí západočeských celníků Jitka Blahutová.

"Tím, že Vietnamci spálí napodobeniny bankovek, jakoby je pošlou svým mrtvým na druhý břeh," řekl Právu vietnamský občan, který si nepřál být jmenován. "Dělá se to na výročí úmrtí a v jiné významné dny a dolary se používají jako určité symboly. Moje rodina to praktikuje, já ne. Ve Vietnamu jsou pro tento účel před chrámy umístěny speciální vany, v českém paneláku ale může být dodržování tohoto rituálu problém," dodal.

Podle Blahutové stanovuje podmínky, za kterých lze reprodukovat symboly peněz nebo jejich napodobeniny, pouze Česká národní banka. Ta také musí posoudit, zda tyto bankovky mohou být propuštěny do volného oběhu. Vzhledem k velkému množství dovezených bankovek by mohlo dojít i k jejich zneužití.

Celníci proto případ předali i jako podnět k šetření policii pro podezření z trestného činu padělání peněz. Do doby posouzení případu zůstává 112 miliónů dolarů pod celním dohledem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám