Hlavní obsah

Ze strýčka se vyklubal pedofil

Právo, Svatava Hernandezová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Příští tři roky stráví Rostislav Votava (34) ze Starce na Domažlicku za mřížemi. Přivedla ho tam nezdravá náklonnost k vlastní neteři, kterou pohlavně zneužíval, když jí bylo teprve devět let. Kromě trestu mu soud zároveň uložil i ústavní ochranné sexuologické léčení. Rozsudek zatím není pravomocný.

Článek

Podle žalobkyně ke zneužívání nezletilého děvčete docházelo od konce roku 2004 do září 2005 ve Kdyni v bytě sestry žalovaného, matky poškozené dívenky a v lese kolem Starce. Votava se přitom pokoušel nejméně čtyřikrát o anální a jednou o normální pohlavní styk, vše naštěstí zůstalo jen ve stádiu pokusu. Uspokojení pak ale mnohokrát dosáhl při onanování nad tělem nezletilé, jejím osaháváním a líbáním.

Votava se plně ke všemu doznal již v přípravném řízení. "Pracoval jsem v Německu a když jsem přijel, tak jsem přespával u sestry. Spali jsme všichni v jedné místnosti, která byla přepažena jen nábytkem. Čekali jsme až sestra a její syn usnou... Poprvé se to stalo o Vánocích v roce 2004, když ležela vedle mě, tak jsem se vzrušil...vím, že se to nesmí, ale já se potřeboval ukojit..." vypovídal tehdy s tím, že dívenku nikdy k ničemu nenutil a podle něho se jí to líbilo.

Po třech letech vězení ho čeká ústavní léčba

Děvčátko, které je nyní spolu s bratrem v diagnostickém ústavu, pak uvedlo, že nikdy nikomu nic neřeklo, protože se bálo. Podle znalce falometrické vyšetření žalovaného jasně prokázalo jeho pedofilní zaměření. Proto také navrhl ústavní ochrannou léčbu.

"Případ je výjimečný v tom, že v něm nebyly téměř žádné rozpory mezi výpověďmi žalovaného a poškozené. Žalovaný byl ohrožen trestní sazbou od jednoho do osmi let. Polehčovalo mu ale, že nebyl nikdy trestán, plně se doznal a pomáhal při objasňování případu. Navíc následná ústavní léčba nahradí dlouhodobější trest," řekl v odůvodnění předseda senátu Petr Poledne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám