Hlavní obsah

Ministr spravedlnosti neuspěl se svojí stížností na propuštění Bulawy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Ministr spravedlnosti Pavel Němec neuspěl se stížností, kterou podal proti rozhodnutí Okresního soudu v Opavě ve věci zkrácení trestu Zdeňkovi Bulawovi. Ten před třemi lety v silné opilosti v Českém Těšíně na Karvinsku zavinil smrt tří policistů. V říjnu 2005 byl propuštěn z vězení. Do něj se však vrátil v souvislosti s uvalením vazby v jiné kauze. Soud rozhodoval při neveřejném jednání a v pondělí zveřejnil své rozhodnutí.

Článek

Podle verdiktu postupoval opavský okresní soud při vyhodnocení všech důkazů při řízení o žádosti o podmínečné propuštění Bulawy správně a všechny náležitosti správně vyhodnotil. V rozhodnutí Nejvyššího soudu stojí, že obviněný ve výkonu trestu svým chováním a plněním povinností prokázal polepšení. Nejvyšší soud se tak ztotožnil s verdiktem opavského soudu.

Oproti tomu dobré chování jako důvod předčasného propuštění nestačilo ministerstvu spravedlnosti. Ve stížnosti ministerstvo uvedlo, že Bulawa měl před tragickou nehodou už více jak třicet záznamů kvůli dopravním přestupkům. Že povede v budoucnu "řádný život" se tak nedá očekávat. To je přitom jedna z podmínek pro zkrácení trestu.

Bulawa si za způsobenou tragickou nehodu vyslechl čtyřletý trest. Propuštěn byl po dvou letech za mřížemi. Po krátké době na něj však bylo opět uvalena vazba kvůli podezření z trestné činnosti v jiné kauze. Ve vazbě je dosud.

Nehoda se stala 4.října 2003 když se Bulawa vracel z diskotéky. Ve vysoké rychlosti a pod vlivem alkoholu narazil do policejního vozu, který byl odmrštěn několik desítek metrů a narazil do stromu. Na místě nehody zemřeli dva policisté, třetí zemřel v nemocnici.

Reklama

Související témata:

Související články

Žalobce chce pro Bulawu dvojnásobný trest

Jeden z nejsledovanějších případů nekončí. Žalobce požaduje pro Zdeňka Bulawu, který v opilosti svým mercedesem usmrtil tři policisty, vyšší než čtyřletý...

Soud odmítl dovolání u Bulawovy nehody

Nejvyšší soud odmítl v neveřejném jednání dovolání týkající se případu Zdeňka Bulawy, který v roce 2003 spoluzavinil dopravní nehodu v Českém Těšíně. Zemřeli...

Výběr článků

Načítám