Hlavní obsah

Lesní vrah dostal doživotí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Obávaný Viktor Kalivoda, známý pod přezdívkou lesní vrah, stráví zbytek života ve vězení. Rozhodl o tom ve středu středočeský krajský soud. Kalivoda zastřelil v lesích na Brněnsku a Kladensku tři lidi, aniž by pro to měl nějaký důvod. Na otázku, proč to udělal, odpovídal, že ho to prostě jen napadlo.

Foto: Petr Hloušek

Viktor Kalivoda u soudu

Článek

"Jedná se o zcela výjimečný případ, který nemá obdobu - obžalovaný vše přiznává, ale nikdy neuvede motiv. Je patrné, že svého jednání nelituje. Stupeň společenské nebezpečnosti je mimořádně vysoký, není tedy jiného řešení než vyměřit výjimečný trest, tedy doživotí. Nic jiného k ochraně společnosti nepovede," uvedl předseda senátu Stanislav Černecký.

Kalivoda neprojevil lítost

Při závěrečných řečech dal třikrát svým dotazem Kalivodovi možnost vyjádřit se ke všem skutkům a případně projevit lítost, obžalovaný toho ale nevyužil.

Důležité pro vyměření doživotí byly podle soudu především závěry znalců z oboru psychiatrie a psychologie, kteří tvrdí, že v současnosti není možná Kalivodova převýchova. Navíc hrozí, že by mohl při propuštění podobné činy opět spáchat.

Osmadvacetiletý Kalivoda v polovině října zastřelil v lese u Nedvědice u Brna manželský pár. O pár dní později zastřelil čtyřiačtyřicetiletého muže, který v lese na Kladensku venčil psa.

DOŽIVOTNÍ TRESTY OD ROKU 2005

  • 22. února 2005 - Pražský vrchní soud poslal do vězení na doživotí třiadvacetiletého Jaroslava Hejnu z Milevska na Písecku, který kvůli penězům zastřelil dva muže a třetího ubil.
  • 3. února 2006 - Táborský krajský soud znovu potrestal trojnásobnou vraždu v Tučapech na Táborsku doživotím. Šestadvacetiletému Miloslavu Širůčkovi už loni vyměřil za vraždu rodičů a bratra z roku 2004 doživotní trest. Nejvyšší soud ho ale zrušil a vrátil případ k novému projednání. Krajský soud nyní svůj původní verdikt potvrdil.
  • 12. dubna 2006 - Středočeský krajský soud odsoudil k doživotí takzvaného lesního vraha Viktora Kalivodu ze Slaného. Kalivoda loni 13. října zastřelil manželský pár u Nedvědice na Brněnsku a o čtyři dny později podnikatele na Kladensku.

ČTK

Policie ho zadržela 20. října. K činu se přiznal a řekl také, že oběti si vybíral náhodně. Proč muž, kterého jeho okolí považovalo za bezproblémového člověka z dobré rodiny, začal vraždit, se kriminalistům nepodařilo objasnit.

Reklama

Související témata:

Související články

Lesnímu střelci Kalivodovi hrozí doživotí

Lesnímu střelci Viktoru Kalivodovi, na kterého soud v pátek uvalil vazbu, hrozí nyní za opakovanou a několikanásobnou vraždu až doživotí. Přes soudem...

Výběr článků

Načítám