Hlavní obsah

Těžce nemocný se zodpovídá z pokusu vraždy lékařů

Právo, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Obrovské problémy řešili v úterý soudci Krajského soudu v Brně, protože nemohli do jednací síně dostat 22letého nevyléčitelně nemocného Aloise Adámka ze Zlínska, který je neustále připoutaný na invalidní vozík. Muž, který čelí obžalobě pro pokus vraždy dvou lékařů, na které loni v září najížděl autem, totiž nemohl projet dveřmi jednací síně. Nakonec ho matka provedla dveřmi, složila vozík a v jednací síni ho zase rozložila.

Článek

Obžalovaný Adámek musel zůstat i v soudní síni na invalidním vozíku. Je trvale napojen na vývody a kapačku, protože trpí krvácením do střev.

"Obžalovaný loni 29. září v úmyslu vraždit najížděl svým autem Felicia Combi před nemocnicí ve Zlíně na dva ošetřující lékaře Jana Roubalíka a Jerguše Mistríka. Zatímco lékaři Roubalíkovi se podařilo uhnout, jeho kolegu trefil Adámek do lokte a lékař utrpěl zhmožděninu. Navíc narazil do přistavených vozíků a způsobil nemocnici škodu 94 tisíc korun," uvedl v obžalobě státní zástupce Zdeněk Adámek. 

Nikoho zabít nechtěl

Obžalovaný muž, který je nevyléčitelně nemocný, odmítl, že by chtěl vraždit, jen tvrdil, že se chtěl lékařům pomstít za jejich arogantní chování a přístup, který podle něho nemá s léčením a citlivým jednáním s těžce nemocným nic společného. Tvrdil, že mu oba dělali naschvály a to ho štvalo, protože trpí bolestmi.

"Rozhodně jsem nechtěl nikoho zabít, to je nesmysl. Najížděl jsem na ně, to ano, ale proto, aby pochopili, že nejsou všemohoucí a nemohou si s člověkem dělat, co chtějí. Když já trpím bolestmi, mohou i oni, aby věděli, jak se člověk cítí a co prožívá. Do těch vozíků jsem sice najel, ale bylo to při couvání a rozhodně ne schválně. Navíc nemám z čeho škodu platit," vypověděl mladý muž, který po činu z nemocnice ujel a policisté ho zadrželi až později.

Je nepředstavitelné, že by nastoupil do vězení

Oba lékaři se včera při líčení shodli na tom, že motivem unáhleného a agresivního útoku mohlo být jejich odmítnutí vyšetřit Aloise v narkóze, což po nich požadoval. "Vzhledem k jeho zdravotnímu stavu to anesteziologové odmítli, protože hrozilo nebezpečí a nikdo nechtěl riskovat další zdravotní komplikace. Možná se v něm objevila zloba, kterou nasměroval proti okolí a doplatili jsme na to my dva s kolegou," poznamenal Jerguš Mistrík.

Před soudem budou vypovídat ještě znalci, kteří by měli soudcům pomoci najít odpověď na to, čeho se těžce nemocný mladík dopustil. Za pokus vraždy mu sice hrozí vězení od 10 do 15 let, ale těžko si někdo dokáže představit, že by takto nemocný vůbec do vězení šel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám