Hlavní obsah

Soud potvrdil trest za zabití dívek autem v opilosti

Právo, Josef Gabzdyl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Odvolací Krajský soud v Ostravě poslal do přísnějšího vězení 21letého Tomáše Peškara, který vloni v říjnu v Píšti na Opavsku v opilosti vjel do skupiny mladých lidí. Dvě dívky (15 a 17 let) zabil, další tři lidi těžce zranil. Souzen byl i za neposkytnutí pomoci. Ostatní tresty, včetně pěti a půl roku vězení, krajský soud potvrdil.

Článek

Okresní soud v Opavě před měsícem stanovil pro Peškara nejmírnější věznici s dohledem. Státní zástupkyně se proti tomu odvolala, nelíbila se jí ani výška trestu. Za vhodné považovala v sazbě tři až deseti let 6,5leté vězení.

Soudkyně považuje trest za adekvátní

"Vzhledem k okolnostem je trest adekvátní, jen považujeme za nutné zpřísnit rozsudek na věznici s dozorem. Je nutné říci, že podle právní kvalifikace by příslušela až věznice s ostrahou. Okresní soud přecenil polehčující okolnosti před přitěžujícími a důsledky nehody," vysvětlila soudkyně Renata Prausová. Proti rozsudku není možné odvolání.

"Žádný trest nám dceru nevrátí, ale myslím si, že měl být souzen jako dvojnásobný vrah. Jen bychom chtěli, aby se v Píšti už nikdy neobjevil," podotkli manželé Zugovi, rodiče zemřelé 17leté Ivany, na adresu mladíka, který od nich bydlel jen několik desítek metrů. Naopak Peškarův dědeček Josef Fojtík považuje trest za dostatečný.

"Těžké to mají obě strany. Tomáš i naše celá rodina to všechno psychicky velmi špatně nese. Ve vesnici je klid, jen Zugovi situaci pořád ztěžují." Zugovi dokonce veřejně vyzvali svědky nehody, aby se jim přihlásili.

"Všechno se nestalo tak, jak je popisováno. V levotočivé zatáčce zatočil doprava na chodník, což považujeme za úmysl," vysvětlil Roman Zug. Jak dodal, dokonce se mu jedna dívka přihlásila, která tvrdila, že už v minulosti ji Peškar za volantem ohrozil.

"Jenže soud ji nepozval. Také víme, že další dva lidé museli před jeho autem uskakovat, ale všichni mají strach svědčit," povzdechl si Zug.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám