Hlavní obsah

Za použití toalety platil falešnou tisícikorunou

Právo, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Padělaná tisícikoruna přivedla ve středu před senát Krajského soudu v Brně Jaroslava Třísku, který s bankovkou platil za použití toalety loni v březnu na nádraží v Břeclavi. Podle obžaloby šlo o padělek tak nepodařený, že obžalovaný musel vědět, že platí nepravou bankovkou. Za vyčůrání se a úhradu falešnou bankovkou muži, který seděl za katrem už osmnáctkrát, hrozí další nejméně pětiletý trest.

Článek

Zatímco státní zástupkyně Ludmila Doležalová trvá na tom, že Tříska vědomě padělkem platil, obžalovaný tvrdí, že to ani nepostřehl, protože tak velké peníze nemívá k dispozici a nedokáže rozpoznat ani nepovedenou bankovku. Ta, kterou platil, byla docela podobná pravé, jen byla slepená ze dvou dílů a byla silnější. To by na pohmat poznal každý běžný člověk.

Recidivista tvrdí, že padělek nepoznal

"Měl jsem v kapse víc bankovek a tu falešnou jsem dal na WC omylem. Vůbec jsem si nevšimnul, že je jiná a nepravá, nebylo to úmyslně. Když mě na to žena u okýnka upozornila, tak jsem jí peníze, které mě na bankovku vrátila, zase dal zpět. Kdybych věděl, že platím padělkem, utekl bych a nečekal na policii v restauraci," uvedl Jaroslav Tříska.

Jeho výpověď potvrdila i Magdalena Blažková , která pracuje na nádražních záchodech. Vypověděla, že si padělku všimla hned, jak jej muž na okénko položil a běžela za ním, aby jí vrátil peníze a řekla mu, že volá policii. "On byl na mě hodný, vrátil se se mnou a dal mě zpátky 996 korun, které jsem mu na tu tisícikorunu vrátila. Policisté ho našli v restauraci," vypověděla soudcům svědkyně.

Falešnou bankovku nemusel poznat

O tom, že jde o jednoduchého člověka se špatnými motorickými schopnostmi, který by takovou bankovku ani nevyrobil a nemusel by ani poznat, že je falešná, vypovídala psycholožka Jitka Wolfová. Uvedla, že obžalovaný má nízké znalosti, které vyplývají z nedostatečné školní docházky a také z neschopnosti přijímat informace.

"Jde o člověka snadno ovlivnitelného, který se může lehce stát obětí podvodu. Nemá cílené zájmy a uspokojuje jen své základní potřeby. Není agresivní, ale mívá impulsivní chování. Je to jednodušší osobnost, která není psychiatricky nemocná. Jeho motorické schopnosti jsou velmi omezené," uvedla psycholožka.

Devatenáctý trest může trvat až 10 let

Jednání bude pokračovat v polovině března, kdy soud rozhodne, zda je muž viněn nebo ne. Pokud mu soudci vinu prokáží, tak Jaroslav Tříska nastoupí svůj devatenáctý trest, u něhož je sazba od 5 do 10 let.. Ten poslední měl za loupež a dodnes je pod dohledem probační a mediační služby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám