Hlavní obsah

Starosta obviněný z korupce splní výzvu strany a odejde

Právo, Radim Kijonka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÝ TĚŠÍN

Starosta Českého Těšína Jindřich Sznapka, který již dva měsíce čelí obvinění z uplácení, poprvé připustil, že rezignuje. Protikorupční policie ho obvinila již na začátku prosince, ale Sznapka sám odstoupit z postu starosty dosud nemínil. Ke změně postoje ho posunula až úterní výzva vedení sociální demokracie na Karvinsku.

Článek

Paradoxně až poté, co Sznapka řady sociální demokracie v pondělí sám opustil, když skandál kolem jeho osoby začal nabírat na obrátkách po zveřejnění tajných nahrávek. Vedení karvinské ČSSD ho však vyzvalo, aby opustil i veškeré veřejné funkce, tedy i post starosty. Sznapka zatím nechce říct, ke kterému datu by případně rezignoval.

Stanovisko strany je důležité

"Ještě jsem stanovisko okresního výboru ČSSD Karviná nedostal a tomu, co píšou novináři, moc nevěřím. Ale pokud bude výbor trvat na tom, abych odstoupil, tak je velmi pravděpodobné, že to udělám. Kandidoval jsem za ČSSD, a proto přikládám stanovisku strany velký význam," řekl Právu Sznapka.

Jeho postup prý záleží i na jednání s českotěšínskými zastupiteli, koalicí a místostarostou. "Nechci, aby zastupitelstvo v Českém Těšíně přestalo fungovat a musely být vyhlášeny předčasné volby," poznamenal Sznapka, který čelí obvinění z předání stotisícového úplatku.

Starosta mate veřejnost

Opoziční zastupitel Zdeněk Budínský (Hnutí pro Těšín) tvrdí, že Sznapka jenom mate veřejnost. "Zákon jasně určuje, kdy budou předčasné volby, a to když klesne počet zastupitelů pod polovinu nebo se zastupitelstvo půl roku nesejde, což nyní nemůže nastat," prohlásil Budínský. Podle něj se snaží Sznapka udržet ve funkci starosty co nejdéle, aby se neodhalily jeho praktiky na radnici.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám