Hlavní obsah

Za týrání dvouleté holčičky dostal čtyři roky

Právo, Novinky, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KUTNÁ HORA

Okresní soud v Kutné Hoře v úterý odsoudil 24letého Arnošta Koňaka za týrání a pohlavní zneužívání dvouleté nevlastní dcery na čtyři roky vězení. Obhájkyně se na místě odvolala, případ tak bude řešit Krajský soud v Praze.

Článek

"Barborce jsem neublížil," bylo jediné, co při soudním líčení řekl sám Koňak. Ten přicházel k jednání se svou těhotnou družkou - matkou týraného dítěte a svými rodiči, kteří nervózně odháněli fotografy.

Soud s výpovědí Koňaka nesouhlasí

"Dítě mělo mnoho zranění, zlomeniny žeber, klíční kosti, lebeční kosti, rozsáhlá poranění břišní dutiny a bylo pohlavně zneužito. Soud přitom přihlédl hlavně k posledním třem zmíněným zraněním, která prokazatelně vznikla v době, kdy děti hlídal obžalovaný a nehodnotili jsme starší zranění, u nichž není jasné, kdo je mohl způsobit. Vyloučili jsme, že by si mohlo dítě tato zranění způsobit samo, nebo by mohla mít protrženou panenskou blánu z nešetrného mytí," uvedl soudce Ivo Zelinka.

Obhájkyně zpochybnila příčiny zranění

Obhájkyně ovšem namítala, že ani u posledních zranění nic bez pochybností nenasvědčuje tomu, že by činy páchal její klient. "Stejně jako lze vyloučit vinu mého klienta u starších zranění, je možné zpochybnit i čerstvá zranění," řekla Právu obhájkyně Anna Krůpová.

Koňak předloni přivezl děvčátko do čáslavské nemocnice s tím, že ji bolí břicho. Lékaři ale zjistili, že je už delší dobu pravděpodobně týrána a převezli ji s vážným poraněním břicha a střev do motolské nemocnice v Praze, kde byla operována. Lékaři při vyšetření našli ještě další zranění staršího data.

Odsouzený Koňak od počátku tvrdí, že svým nevlastním dcerám - dvouleté Barboře a zhruba o rok starší Natálii - neublížil.

Loni v srpnu u soudu vypovídala dřívější spolubydlící Koňaka a jeho družky, matky dívek. Ta sice v dřívějších výpovědích u policie mluvila o modřinách a flecích na bříšku mladší dívky, u soudu ale řekla , že si nic nepamatuje.

Znalec z oboru psychologie v srpnu soudu sdělil, že ani jedna z dívek nejeví známky týrání, netrpí ani úzkostí, což ale není důkaz, že by nebyly týrány.

Obě dívky byly umístěny do dětského domova. Mladší dívka je lehce zaostalá, starší je podle psychologa zcela v normě. Matka Lucie Švecová odebrané dcery navštěvovala jen ojediněle.

Reklama

Výběr článků

Načítám