Hlavní obsah

Při rozchodu milenku ubodal, dostal 12, 5 roku

Novinky, Svatava Hernandezová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Za vraždu ženy, kterou miloval, potrestal plzeňský krajský soud ve středu Josefa Lehotského (29) z Nejdku 12,5letým vězením. Poškozenou byla sedmadvacetiletá Lucie Lebišová. Rozsudek zatím není pravomocný, neboť si Lehotský ponechal lhůtu na rozmyšlenou.

Článek

Tragický případ se odehrál loni v létě v Nové Roli na Karlovarsku, kdy Lehotský 9. července v době mezi 15.30 a 16.10 hodin v jedné z chat v chatařské kolonii v hádce ženu napadl kuchyňským nožem s 12centimetrovou čepelí v úmyslu usmrtit ji. Mladé ženě zasadil  tři rány do krku, kde přeťal jednou z nich tepnu, další dvě do břicha a šest do zad. Jedna z nich byla tak silná, že přeťala žebro. Během útoku ženu také svlékl v dolní polovině těla a svázal jí ruce za tělem lepící páskou. Na následky vykrvácení poškozená zemřela.

Bodla se sama, zněla jeho verze

Vyučený strojní mechanik, nyní pracující jako řidič, odmítl v hlavním líčení vypovídat. V přípravném řízení ale uvedl, že se s Lucií se znal pět let, během nichž se několikrát rozešli. "Naposledy jsme se zase dali dohromady před čtyřmi měsíci, než se to stalo... pak jsme se dohodli, že se rozejdeme. Ten den jsme si navzájem měli vrátit nějaké věci. Krom toho i pět tisíc, které mi Lucie dlužila. Ona to ale odmítla... začali jsme se hádat, ona mě kopla, strčil jsem do ní, až padla na linku. Tam vzala kuchyňský nůž a rozmáchla se proti mě..." vypovídal tehdy Lehotský.

Podle jeho verze chtěl útok odvrátit, zkroutil jí ruku proti jejímu tělu. "A jak jsme se přetahovali, bodla se do břicha, kousala mě, škrabala...křičeli jsme oba bolestí, pak jsem se jí vytrhl a utekl.." Sám se pak přihlásil na policii. Podle výpovědi nejbližší kamarádky poškozené, byl ale mezi oběma aktéry tragédie jen kamarádský vztah. "On ale chtěl více, rozhodně spolu nikdy poměr neměli. On se k ní choval jako malé dítě, ona ale vedle sebe chtěla chlapa," dodala svědkyně.

Nechtěla nevyvážený vztah

"Obžalovaný udržoval s poškozenou vztah, který byl nevyvážený, kdy on doufal, že se vyvine ve vztah druh-družka, ona ho měla jen za kamaráda, a on to těžce nesl. Žena se rozhodla tento neperspektivní vztah ukončit, o čemž svědčí i dopis, který mu napsala s tím, že by to měl vzít jako chlap. Následně odjela za ním na chatu vrátit klíče. Tam ale byla  fyzicky napadena Lehotským," uvedl v odůvodnění předseda senátu Jan Špeta s tím, že v průběhu vazby se u žalovaného projevila disociální amnézie - vytěsnění děje činu z paměti. Přesto se podařilo díky výslechům sousedů zmapovat minutu po minutě dění v chatě.

Podle znalců byl Lehotský v době činu plně příčetný, nebyl ovlivněn léky ani jinými toxickými látkami. Podle nich motivem jeho jednání byla skutečnost nevyváženého vztahu s Lucií, od něhož on očekával plnohodnotný partnerský vztah. Zklamání pak u něho vedlo k prudkému prostému afektu zloby a její vybití mělo za následek neodvratitelný následek - smrt ženy," dodal Špeta.

Při rozhodování o výši trestu přitížil Lehotskému způsob provedení činu, proto mu soud uložil trest v polovině trestní sazby. Vzhledem k prognóze resocializace jej ale umístil do věznice s mírnějším režimem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám