Hlavní obsah

Běžkaře hledali v Jeseníkách patnáct hodin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JESENÍK

Záchranáři v Jeseníkách po patnácti hodinách našli běžkaře, který se nevrátil na soukromou chatu. Byl silně podchlazený a ve špatném psychickém stavu, ale bez zranění. O zásahu v sobotu informoval náčelník Horské služby ČR pro Jeseníky Michal Klimeš.

Článek

"Včera v 19:00 jsme obdrželi výzvu od Policie ČR, že se na soukromou chatu v oblasti Paprsku nevrátil jeden z ubytovaných." uvedl Klimeš a dodal: "Jednalo se pětašedesátiletého muže z Brna, který přijel na vánoční pobyt se svým známým. Naposledy byl spatřen v odpoledních hodinách, kdy vyrážel na běžkách směrem na Smrk. Hledaný u sebe sice měl mobilní telefon, ale v tomto prostoru není bohužel signál a proto se s ním nedalo spojit."

Do pátraní se zapojilo pět členů Horské služby ČR se dvěma skútry a šest policistů s jedním skútrem a dalšími vozidly. Do šesté hodiny ráno už prohledali všechny turistické cesty i chalupy. Pátrající se proto zaměřili na oblasti mimo značené cesty a kolem desáté hodiny se běžkaře podařilo nalézt hlídce Policie ČR na sněžném skútru.

Muž přenocoval v lese

Muž strávil celou noc v lese, kde si vybudoval umělé přístřeší z polomu. "V noci byla hustá mlha a padal těžký mokrý sníh. Běžkař byl dezorientovaný a když už nemohl dál, rozhodl se přenocovat v lese. Ráno se pak vydal na cestu. Když narazil na stopu našich pátracích skútrů, pokračoval po ní. Musím říct, že měl obrovské štěstí, že v noci nemrzlo," dodal Michal Klimeš.

Pod sněhem se lámou stromy

Horská služba také musela pomoci jednadvacetiletému běžkaři u Skřítku, na kterého spadla část stromu, který neunesl těžký mokrý sníh. Měl oděrky v obličeji, otřes mozku a poraněnou páteř. Do nemocnice ho přepravila sanitka.

V průběhu dne to byl již druhý úraz způsobený pádem části stromu. "Dopoledne ošetřili naši záchranáři v oblasti Skřítku ještě jednoho běžkaře na kterého se zřítila část stromu. Měl oděrky v obličeji, ale jeho zranění naštěstí nebylo nijak vážné," řekl Klimeš.

Horská služba varuje upozorňujeme běžkaře, že na horách hrozí akutní pád stromů nebo jejich částí. Sníh je mokrý a stromy pod jeho náporem padají a lámou se. V žádném případě nedoporučuje horské túry a to v celé ČR.

Jizerská magistrála je neprůjezdná

Horská služba v Jizerských horách také varuje návštěvníky a lyžaře před padajícími stromy. Zejména v oblasti Jizerské magistrály hrozí lyžařům vážné nebezpečí. "Už v pátek se při pádu jednoho stromu na běžeckou magistrálu u Gregorova kříže zranila běžkařka," řekl náčelník horské služby René Mašín. Žena byla s otřesem mozku převezena do nemocnice.

 V Jizerských horách leží kolem metru mokrého sněhu, do kterého začalo pršet. Pod jeho tíhou již spadly desítky stromů, které blokují turistické cesty a běžecké tratě. Jizerská magistrála je v důsledku toho prakticky neprůjezdná. "Důrazně varujeme turisty před horskými túrami," řekl Mašín.

Stovky lyžařů přitom již v sobotu zaplnily sjezdovky v jihočeských zimních střediscích. Jen v Zadově dorazilo za první dvě hodiny tisíc lyžařů. Ve Skiareálu Lipno je 500 lyžařů.

Reklama

Výběr článků

Načítám