Hlavní obsah

Vrchní soud rozhodne, kdo se bude zabývat kauzou Berka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ÚSTÍ NAD LABEM

Soudkyně ústeckého krajského soudu Jana Kurešová předložila v pondělí Vrchnímu soudu v Praze návrh, aby kauzu konkurzního soudce Jiřího Berky a dalších lidí přidělil jinému krajskému soudu. Toto opatření má podle Kurešové zabránit možným pochybnostem o verdiktu soudu, jelikož Berka v něm pracoval.

Článek

Berka, spolu se svými společníky, čelí obviněním kvůli údajně zmanipulovaným konkurzům sedmi společností, včetně známého případu Union banky. Vyšetřování kauzy trvalo více jak dva roky. Škoda byla policií vyčíslena na 264 597 167 korun a dalších více než 200 miliónů korun se prý obvinění pokusili získat. Berka od začátku trvá na svém nevinně.

Kurešová připomněla, že soudce Berka pracoval na ústeckém krajském soudu od počátku roku 1992. Údajná trestná činnost byla prý páchána na půdě soudu a jako svědci by měli vypovídat i jeho pracovníci, vyjmenovala Kurešová důvody, proč navrhla vrchnímu soudu, aby věc přikázal jinému krajskému soudu. "Předpokládám, že by vrchní soud mohl rozhodnout do konce roku," řekla soudkyně.

Případ Berka a spol. je prvním, v němž byl v souvislosti s majetkovou trestnou činností využit paragraf zločinného spolčení. Poprvé v něm rovněž figuruje soudce. Policie začala skupinu odhalovat na jaře 2003 v souvislosti s podezřelým konkurzem na Union banku, který Berka vyhlásil údajně na základě padělaných dokumentů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám