Hlavní obsah

Odvolací soud jednal o Barkové neveřejně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Případem podnikatelky Libuše Barkové se zřejmě bude muset znovu zabývat pražský městský soud. Odvolací senát totiž ve středu projednal jeho srpnový rozsudek v neveřejném zasedání. Z toho lze usuzovat, že prvoinstanční rozsudek, který vyměřil jednačtyřicetileté podnikatelce za asi osmimiliónový pojistný podvod pět let vězení, odvolací senát zrušil.

Článek

S výsledkem jednání zatím nebyl seznámen ani advokát Barkové Josef Lžičař. "Vzal jsem na vědomí, že soud v neveřejném zasedání rozhodl, ale obsah tohoto rozhodnutí neznám. Soudím ale, že celou věc vrátil kvůli neodstranitelným vadám k novému projednání k soudu prvního stupně," řekl včera Právu.

Jednání proběhlo navzdory tomu, že mluvčí pražského vrchního soudu Jan Fořt avizoval odročení případu na neurčito. "Soudce-zpravodaj doktor Šemík prostudoval spis a dospěl k závěru, že to v tuto chvíli není k veřejnému projednávání. Jednání proto bylo odročeno na neurčito," řekl v pondělí Právu.

Ve středu Fořt pouze oznámil, že v případu bylo rozhodnuto v neveřejném zasedání. Verdikt odmítl prozradit s tím, že musí být nejdřív oznámen účastníkům trestního řízení. Z jiných případů je ale známé, že odvolací senáty při neveřejných zasedáních prvoinstanční rozsudky ruší a vrací k novému projednání.

Při rozsudku by jednání mělo být veřejné

Pokud by totiž odvolací soud vynesl rozsudek, jeho vyhlášení neveřejné být nemůže, shodují se právní experti. Barková byla letos v srpnu odsouzena pražským městským soudem k pětiletému vězení za dva pojistné podvody. Jak podnikatelka, tak státní zástupkyně se ale proti verdiktu odvolaly právě k vrchnímu soudu.

Podle zatím nepravomocného rozsudku podnikatelka dvakrát podvedla pojišťovnu Kooperativa, s níž v březnu 2001 uzavřela pojištění na své tři domy s přilehlými hospodářskými objekty v Buzicích na Strakonicku.

Reklama

Související články

Barková dostala za pojistné podvody pět let

Pražský městský soud v úterý odsoudil podnikatelku a blízkou přítelkyni rodiny expremiéra Stanislava Grosse Libuši Barkovou na pět let vězení za miliónové...

Výběr článků

Načítám