Hlavní obsah

Čtrnáctiletí letos spáchali přes 1000 trestných činů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Podle policejních statistik spáchaly čtrnáctileté děti během uplynulých deseti měsíců letošního roku více jak tisíc trestných činů. Toto číslo činí téměř dvě pětiny veškeré trestné činnosti nezletilých, tedy dětí mladších patnácti let.

Článek

Do dnešní doby nebyly děti v tomto věku za své činy trestány. To má změnit novela trestního zákoníku, jehož předlohu ve středu odsouhlasila poslanecká sněmovna. Pokud návrh odsouhlasí také senát a prezident, sníží se od ledna 2007 trestní odpovědnost dětí ze současných patnácti let na čtrnáct.

Celkem 2696 trestných činů spáchaly od ledna do října letošího roku děti do patnácti let. Z toho 1020 se týká dětí, které letos dosáhly čtrnácti let. Mladší děti mají na svědomí zbylých 1676 skutků.

Nezletilí měli v prvních deseti měsících na svědomí jednu vraždu a 580 násilných trestných činů, 183 násilných trestných činů způsobili čtrnáctiletí. Dalších 75 skutků nezletilých se týkalo mravnostních deliktů. I zde více jak 61 procent tvoří děti mezi čtrnáctým a patnáctým rokem života.

Častou trestnou činností nezletilých jsou také majetkové prohřešky. Děti se dopustily například více jak 700 vloupání, z toho 255 připadá na čtrnáctileté.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám