Hlavní obsah

Za pobodání mladíka dostal podmínku

Právo, Šárka Tonarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOST

Trest odnětí svobody na 28 měsíců s podmíněným odkladem na pět let vyměřil soud v Mostě čtyřiašedesátiletému penzistovi Jaroslavu Rybákovi z Litvínova, který vloni v únoru v návalu zlosti bodl patnáctiletého kluka ze sousedství. "Podmínku přijímám, nebudu se odvolávat," reagoval na verdikt starý muž.

Článek

Před soud ho dostaly napjaté sousedské vztahy. První vážný konflikt mezi Rybákem a lidmi ze sídliště se odehrál už v roce 2001. Parta pubertálních kluků tehdy vystrkovala na Rybákovu manželku holou zadnici.

"Vyděsili ji. Chtěl jsem, aby dali pokoj. Abych je vystrašil, vystřelil jsem do vzduchu," řekl Právu Rybák. Za výstřel z plynové pistole mu soud uložil podmíněný trest a ve zkušební době se choval, jak měl. I kluci dali pokoj. "Pak to začalo znovu. Pořád mi zvonili na zvonek, vysmívali se mi, házeli mi do okna kameny a koule. Potom vždycky utekli. Až v lednu nezdrhli. Běžel jsem za nimi. Jeden z nich se choval za roh a švihnul mě kovovou tyčí. Tak jsem tím směrem bodnul. Bohužel jsem ho trefil, ale hned jsem zavolal policii a sanitku," vyprávěl Rybák. Nůž chlapci roztrhl střeva a způsobil těžké zranění.

O pár dní později se obě generace střetly znovu. Tři chlapci zavolali policii, že je Rybák ohrožoval nožem. Starý pán skončil v policejní cele. Na popud státního zástupce Otakara Zahradníka byl propuštěn. "Nebyl důvod k vazebnímu stíhání. Kluci toho člověka provokovali. Když došlo k zranění, psalo se, že se jen koulovali a náhodou mu hodili sníh do okna. Nikde se neobjevila informace, že to nebylo náhodou, že měli v ruce hole," hájil tehdy své rozhodnutí Zahradník.

Po Rybákově propuštění se stal další incident. V přízemním bytě manželů Rybákových někdo pořádným kamenem vyrazil okno. Střepy poranily starému muži oko a obličej.

K tomu všemu soud přihlédl, stejně jako k Rybákovu přiznání a uložil seniorovi podmíněný trest. Odvolání se vzdala i státní zástupkyně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám