Hlavní obsah

Tuneláři stále ohrožují 144 miliónů z fondu Phare

Právo, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zajištěných 144 miliónů korun z fondu Phare Evropské unie může být vytunelováno. Přestože protikorupční policie ve středu zajistila akcii za 144 miliónů korun společnosti Regionální fondy, na jejím kontě milióny z fondu EU, jsou. Nikdo totiž neví, jestli byla zajištěna pravá akcie.

Článek

"Pravost akcie je důležitá. Zůstatek 144 miliónů na kontě Regionálních fondů může ovládat jen ten, kdo má pravou akcii. Peníze jsou totiž zatím zajištěny nepravomocně. Obviněná Kamila Jarošová podala stížnost proti zajištění, o kterém soud bude teprve rozhodovat. Do té doby hrozí, že kdokoliv s pravou akcií ovládne Regionální fondy i se zůstatkem 144 miliónů," vysvětlil v pátek Právu vedoucí oddělení ochrany zájmů EU pražského vrchního státního zastupitelství Boris Havel, který se osobně účastní důležitých výslechů.

Spornost zajištěné akcie má být v tom, že byla z neznámých důvodů několikrát přeložena, neví se, kde akcie byla mezi loňským 16. zářím a letošním 15. listopadem, není jasné, zda je podpis bývalého náměstka ministra pro místní rozvoj Petra Formana na akcii pravý. "Obvinění Forman, Jarošová a Dvořák totiž odmítají vypovídat. To znamená, že pan Forman nepotvrdil pravost podpisu akcie. Další dva to také neučinili a neřekli, co se s akcií dělo, či zda je akcie pravá," odpověděl Havel na dotazy Práva. Upozornil, že bez objasnění, kde se akcie nalézala, a výpovědí uvedených osob se pravost akcie stěží prokáže.

Notářka nevydala originály

Akcii minulý týden v úterý uschoval u pražské notářky Jitky Fundové advokát Tomáš Rybář, který zastupuje obviněnou Jarošovou v kauze podvodů s financemi Unie. Advokát postupoval nestandardně. Na začátku listopadu dostal od policie výzvu k vydání akcie, které nevyhověl a šel místo toho k notářce. Stejnou výzvu obdržel i advokátův bratr Miroslav, který je členem dozorčí rady Regionálních fondů. Také výzvě nevyhověl. Ale ani tady otazníky nekončí.

"Problém je i v tom, že notářka Fundová odepřela ve středu vydat policii originály notářských zápisů. Museli jsme se proto obrátit v této věci na notářskou komoru," řekl Havel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám