Hlavní obsah

Za útok kladivem soud uložil sedm let

Právo, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Zavřené oči, smutný výraz ve tváři a slzy byly patrné v obličeji 48letého Moldavana Iona Popireciniiho, kterého senát Krajského soudu v Brně v pátek poslal do vězení na 7 let za těžké ublížení na zdraví manželky Jolany. Tu podle soudu letos v červnu v Doloplazech na Prostějovsku napadl a ji udeřil 13krát do hlavy.

Článek

Protože jí po činu zavolal pomoc a nesnažil se ji zabít, tak ho soudci potrestali jen za těžké ublížení na zdraví a ne za pokus o vraždu.

"Soud měl k dispozici doznání obžalovaného, který uvedl, že ženu napadl v záchvatu vzteku, když mu oznámila, že se s ním chce rozvést. Není důvod tomuto tvrzení nevěřit, protože i další důkazy tuto verzi podporují. Poté, co jí udeřil kladivem, které zlomil o kovový barel, procitl a snažil se ji zachránit. Kdyby ji chtěl zabít, mohl pokračovat, ale to neudělal," uvedla při zdůvodnění rozsudku předsedkyně senátu Hana Zoubková.

Popirecinii přiznal, že ženu miloval a dokonce jí toleroval i to, že mu byla nevěrná. Měli spolu dceru a proto chtěl zachovat rodinu. Věděl i to, že si jeho o 16let mladší žena dávala inzeráty na internetu a seznamovala se s jinými muži. Když mu však řekla, že se s ním chce definitivně rozvést, nezvládl to a v opilosti zaútočil. Žena pak přežila jen díky rychlé lékařské pomoci.

S manželkou jsme měli pěkný vztah

"Měli jsme s manželkou pěkný vztah a nikdy jsme se nehádali. V poslední době jsem však měl pocit, že mimo mě má nějakého muže, který se údajně jmenoval Pavel. Cítil jsem, že o mě ztrácí zájem, protože jsem byl starší. Navíc chodila do restaurací v době, když jsem odešel do práce. Pak mě řekla, že mě chce opustit a mě se zatmělo před očima, viděl jsem ohně a slyšel zvony. Pak se to stalo," uvedl obžalovaný.

Znalci z oboru psychiatrie a psychologie uvedli, že obžalovaný dokázal ovládat své jednání a nebyl v afektu, který by nezvládl. "Byl to prostý afekt zlosti, který mohl potlačit. Je to člověk se skrytou agresivitou, má sklony ke lhaní a zkreslování skutečnosti. Své jednání ovládal a nebyl v amoku," poznamenal soudní znalec z oboru psychiatrie František Skřivánek.

Soudci nakonec obžalobu pro pokus vraždy překvalifikovali na těžké ublížení na zdraví, kdy obžalovanému hrozilo vězení na 2 až 8 let. Soudci mu uložili trest při horní hranici zákonné sazby. Popirecinii si nechal lhůtu na rozmyšlenou, zda se proti trestu odvolá. Stejně se zachoval i státní zástupce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám