Hlavní obsah

Advokáti zadržených strážníků ukázali záběry kamer

Právo, Blanka Kovandová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ZLÍN

Advokáti strážníků Městské policie Zlín, kteří jsou obviněni ze smrti Václava Janocha (42) pustili v úterý odpoledne novinářům záběry bezpečnostních kamer a také představili zvukovou časovou přímku sledu událostí, které předcházely tragédii z 2. října, kdy náhodný chodec našel Janocha mrtvého v křoví u zlínské Tržnice.

Článek

"Chceme, aby jste si udělali sami názor na to, jestli záznam z kamer opravdu ukazuje brutální útok," řekl jeden z právníků Josef Kapušňák. Záběr ukazuje člověka ležícího na zemi, který se pokouší vstát. U něj stojí strážník, který se celou dobu nepohne. Údajná rána obuškem, může být zachycený pohyb ruky oběti a ještě nejasnější jsou pak dva údajné kopy do Janocha od strážníka, který byl mimo obraz kamery uvnitř křoví.

Záběry v současnosti zkoumá pět nezávislých odborných pracovišť v ČR," dodal druhý právník Karel Štoček. Den před smrtí strážníci monitorovali pohyb Janocha už od tří hodin odpoledne, kdy operační důstojník přijal volání první servírky, která si nevěděla rady s neplatícím zákazníkem.

"Naše hlídky se pak s obětí setkaly ještě v ulici Potoky, v baru na Školní a v parku Komenského, kde se chtěl vyspat. Naposled zavolali z baru na Tržnici," řekl ředitel MP Jan Suchoň a pustil záznam z 2.10, kdy ve 3.26 servírka telefonuje: "Je tu pán, asi bezdomovec. Nemá na zaplacení útraty 156 korun, poblil tu podlahu a vypadá, že ho někdo zmlátil."

Dál ještě jeden ze strážníků říká, že muže vyvedli a že je prosí, že nemůže opilostí chodit, ať ho nechají prospat. Strážník vyhodnocuje, že by mu neměla ublížit zima. Ráno je ovšem Janoch po smrti a pitva dokazuje, že podlehl rozsáhlým vnitřním zraněním. "Podali jsme několik stížností na postup policie i stížnost proti vzetí do vazby, ale odpověď ještě nemáme. Například v baru na Tržnici je 7 kamer a policie záběry z nich vůbec nezajistila, i když mohly prozradit, jak pan Janoch na konci svého života vypadal," uvedl Josef Kapušňák.

Nejvíc stržníkům přitěžuje fakt, že se měli policii při výslechu z 11.10 přiznat. "Podepsali, co jim bylo předloženo. To je vše. Ten večer mě k mému klientovi vůbec nepustili. Řekli, že už má po výslechu a přitom je z dokumentace patrné, že jeho výslech trval od 20:45 do 1 hodiny po půlnoci a o mé návštěvě tam není ani slovo," dodal Kapušňák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám