Hlavní obsah

Umírajícího podnikatele vozil v kufru auta, dostal 14 let

Právo, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Sklopená hlava a téměř plačtivý výraz zdobily v pátek odpoledne 24letého Jaroslava Capíka z Holešova, kterého senát Krajského soudu v Brně poslal na 14 let do věznice se zvýšenou ostrahou za loupežnou vraždu. Podle rozsudku Capík letos v květnu ve Zlíně zastřelil 58letého podnikatele a obral ho o koruny a valuty za víc jak 1 300 000 korun.

Článek

Navíc svou oběť nezastřelil najednou, ale vraždu dokonal až při cestě, když se chtěl umírajícího zbavit.

Capík byl zvyklý, že jako mezinárodní mistr několika evropských zemí v motokárách sbíral jen vavříny a obdiv fanoušků. Tentokrát ho zdobila pouta na rukou a opovržení ze strany lidí, kteří mají k zastřelenému podnikateli blízký vztah.

"Obžalovaného usvědčuje jak jeho doznání, tak i řada důkazů nalezených na místě činu či při domovního prohlídkách. Zbraň, kterou použil, si sice bez povolení koupil už dříve, ale v době plánované schůzky s poškozeným už věděl, že ji použije, aby získal jeho peníze. Zbavování se věcí a následné doražení poškozeného svědčí o plánovitém jednání a ne o chaosu," uvedl po vynesení rozsudku předseda senátu Daniel Plšek.

Postřeleného vozil po okolí

Bezcitný čin se odehrál 22. května večer v dílnách zlínské společnosti, kam si Capík pozval 58letého muže s tím, že od něj koupí valuty. Po příjezdu poškozeného na místo schůzky se jej nejdříve pokusil okrást, ale to se mu nepovedlo. Pak vytáhl pistoli a ze zadu ho dvakrát střelil do hlavy. Pak tělo naložil do jeho auta a vozil po okolí.

Na polní cestě u Želakovic se chtěl auta s mrtvolou zbavit, ale zaslechl šramot, a tak se šel podívat do kufru. Tam viděl, že podnikatel ještě chroptí, a proto ho zastřelil třemi ranami z revolveru, který při nakládání poškozenému sebral.

"Potřeboval jsem peníze, protože jsem měl dluhy z podnikání. Původně jsem ho zabít nechtěl a pistoli jsem si bez povolení koupil ze strachu před věřiteli. Když mě viděl, že se snažím dostat do jeho auta, tak se naštval a já jsem měl z něj strach. Vystřelil jsem na něj, ale pak se mi vzpříčila nábojnice v pistoli. Naložil jsem ho do kufru auta a na polní cestě jsem ho střelil jeho revolverem do zad. Auto s ním jsem nakonec odstavil u nemocnice v Přerově," uvedl Capík.

Peníze hned utratil

Na mrtvolu v autě upozornili lidé z nemocnice, když cítili velký zápach a nějakou tekutinu, která z auta vytékala. Zadržení pachatele pak už bylo otázkou několika hodin. Při prošetřování vyšlo najevo, že Capík dal nějaké peníze manželce, koupil si dva motocykly, objednal auto, koupil vybavení do bytu a objednal i drahou zahraniční dovolenou. Většinu peněz i věcí se podařilo zajistit při domovní prohlídce.

Proti rozsudku se Capík ani státní zástupce, který mu navrhoval výjimečný trest, nevyjádřili a ponechali si lhůtu na rozmyšlenou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám