Hlavní obsah

Litevka si v Česku odpyká 10 let za ubodání Ukrajinky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Za ubodání osmadvacetileté Ukrajinky půjde stejně stará Litevka Olga Rachajevová na deset let do vězení se zvýšenou ostrahou. Pravomocně o tom ve středu rozhodl pražský vrchní soud, jenž zamítl odvolání pachatelky.

Článek

Podle rozhodnutí soudu loni žena zabila v prosinci v Praze 2 nejméně 20 bodnými ranami svou známou, která ji nutila k prostituci a požadovala 2000 korun za zveřejnění erotických inzerátů. Obžalovaná prý jednala ve stavu zmenšené příčetnosti.

Litevská vražedkyně bude navíc po odpykání trestu vyhoštěna z ČR na dobu neurčitou. Svou vinu uznala, činu litovala, ale nesouhlasila s desetiletým trestem. Její obhájce navrhl šestiletý trest v mírnější věznici.

Odvolací soud však souhlasil s názorem pražského městského soudu a jeho červencový rozsudek potvrdil. "Nebyly shledány žádné mimořádné okolnosti, které by vedly ke snížení trestu a které by svědčily o tom, že je nepřiměřeně přísný," uvedl předseda senátu Jiří Lněnička.

Přitěžující okolnosti pro výši trestu

I pochybný způsob života pachatelky nepřispěl ke snížení jejího trestu. Rachajevová se chtěla živit prostitucí, proto se seznámila s poškozenou. "Navíc způsob, kterým ji napadla, byl velice surový, s tím se často nesetkáváme," řekl Lněnička.

Pachtalelka měla být prostitutkou

K činu došlo loni 13. prosince v bytě poškozené. Rachajevová o den dříve volala na inzerát, který nabízel práci v erotických službách. Přijela do bytu v Londýnské ulici, kde se setkala s Ukrajinkou. Žena jí prý nabídla práci prostitutky. Obžalovaná u ní zůstala přes noc, protože se v bytě opila, stejně jako druhý den. Podle znalců je závislá na alkoholu.

Další večer ji poškozená údajně probudila fackami a nutila vydělávat prostitucí peníze za erotické inzeráty, které prý za ni zaplatila.

"Nechtěla mě pustit domů, dokud ty peníze neodpracuji. Byla jsem v šoku, navíc mě kopla kolenem do nosu, až mi tekla krev. Myslela jsem, že mě zabije. Pak už si nepamatuji, co se stalo, až jsem ji viděla ležet na podlaze a všude bylo mnoho krve," řekla obžalovaná, která ihned po vraždě z bytu utekla. 

Ukrajinka se po činu dostala do přízemí domu, kde zaklepala na sousedku, jež zavolala sanitku. Lékařům poškozená před smrtí prozradila, kdo ji zabil. Zemřela v nemocnici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám