Hlavní obsah

Kellovský před soudem kvůli podezření z gigantického podvodu

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Havířovský podnikatel Petr Kellovský a dalších sedm lidí stanulo ve středu před ostravským krajským soudem kvůli podezření z pokusu o téměř miliardový podvod s padělanými šeky. Podle obžaloby měli Kellovský a sedm dalších podnikatelů loni získat přístup ke zhruba dvaceti tisícům padělaných šeků neexistující americké banky v hodnotě okolo 37 miliónů amerických dolarů a chtěli je udat hluboko pod cenou ve švýcarské pobočce Deutsche Bank.

Článek

Spolu s Kellovským (45) před soudem stanuli také podnikatelé Ladislav Feranec (48), Jiří Petr (49), Igor Kohut (50) Jaromír Plotica (48) a Roman Grzybek (30). Další obžalovaný Milan Poruba (45) k soudu nepřišel. Osmým obžalovaným je František Solař (50), který dosud jako jediný stále zůstává ve vazbě.

Solař přitom strávil několik měsíců ve vazební cele již v roce 2003 kvůli podezření z návodu k dosud neobjasněné vraždě jeho obchodního partnera, ostravského podnikatele Petra Širmera, kterého rozstříleli najatí vrazi samopaly v jeho bydlišti. Soud nakonec Solaře pro nedostatek důkazů osvobodil.

Většina obžalovaných u soudu odmítla vypovídat

Mluvili pouze Grzybek a také Kellovský, který měl podle kriminalistů sehrát úlohu posledního článku skupiny a měl vést jednání se švýcarským peněžním domem. Kellovský přitom tvrdí, že vůbec netušil, že by měly být šeky falešné.

"Když jsem dostal nabídku šeků ke zobchodování, žádal jsem znalecký posudek, nabývací titul a číselnou řadu jednotlivých sérií šeků," řekl Kellovský. Protože prý požadované informace o pravosti šeků nedostal, vypustil celou věc z hlavy a odjel do USA. Tam se dozvěděl, že policisté v ČR zatkli lidi, kteří šeky nabízeli. Proto se odmítl do republiky vrátit a pátral po něm Interpol. Zatčen byl až po několika měsících na chatě nedaleko přehrady Žermanice.

Podle žalobkyně Emilie Hrabovčinové všichni obžalovaní velice dobře věděli, že šeky jsou falešné. "Je to možné dovodit zejména z množství šeků, z nízké částky, za kterou měly být inkasovány, a ze způsobu jednání zainteresovaných osob během připravovaného udání šeků," tvrdí žalobkyně. "O tom, že Kellovský vyvíjel aktivity směřující k udání falešných šeků v zahraničí, svědčí jak obsah odposlechů telefonních hovorů, tak i jednotlivé výpovědi," píše se v obžalobě.

Musí se zapojit Američané

Proces má pokračovat ve čtvrtek výslechy svědků a pak bude patrně odročen za účelem vyžádání mezinárodní pomoci. Krajský soud v Ostravě se totiž kauzou původně odmítl zabývat a před několika měsíci vrátil obžalobu státní zástupkyni s tím, že výsledky vyšetřování dostatečně neodůvodňují postavení obžalovaných před soud.

Vyšetřovatelé totiž neměli k dispozici originály zmíněných šeků a bude třeba kontaktovat americké měnové orgány, které se musejí vyjádřit například ke stupni nebezpečnosti padělků. Soud původně chtěl, aby americké orgány v zájmu urychlení kontaktovali vyšetřovatelé. Žalobkyně si ale proti rozhodnutí podala stížnost a té Vrchní soud v Olomouci v létě vyhověl. Právní pomoc si tak bude muset vyžádat soud v rámci hlavního líčení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám