Hlavní obsah

Expolicista, který ukrýval Kellovského, dostal podmínku

Právo, Aleš Honus
OSTRAVA

Bývalý policejní funkcionář Jiří Vidmoch, který loni začátkem září na své chatě u přehrady Žermanice ukrýval mezinárodně hledaného podnikatele Petra Kellovského, dosáhl zmírnění podmíněného trestu. Rozhodl o tom v pátek Krajský soud v Ostravě, k němuž se odvolal.

Foto: archiv nemocnice

Den otevřených dveří gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Prostějov proběhne ve čtvrtek 5. dubna od 14.00 do 18.00 hodin.

Článek

Podle původního verdiktu Okresního soudu ve Frýdku-Místku z loňského 25. listopadu dostal expolicista Vidmoch za trestný čin nadržování jeden rok vězení s pětiletým odkladem, krajský soud mu však zkušební lhůtu zkrátil na tři roky.

"Okresní soud trest vyměřil trest v jedné třetině zákonné sazby a zkušební lhůtu v maximální délce. Takový trest nebyl proporcionální, proto bylo nutné ho upravit," řekl předseda senátu Pavel Dolinek. Kellovského ve společnosti Vidmocha zatklo na chatě v Dolních Domaslavicích na Frýdecko-Místecko policejní komando v neděli 5. září pozdě večer.

O tom, že se tu Kellovský skrývá, přitom policie věděla už od pátku. Bývalý zástupce vedoucího policejního oddělení v Ostravě-Mariánských Horách přitom přiznal, že havířovského podnikatele, hledaného Intrepolem, ukrýval pouze dva dny. Kellovský, se kterým se Vidmoch dříve přátelil, prý na jeho chatu dorazil sám z vlastní iniciativy.

Přemlouval jsem ho, aby se přihlásil

"Najednou se objevil ve dveřích a prosil mne o pomoc. Chtěl se setkat se svojí rodinou," vypověděl Vidmoch při prvním líčení. "Ukryl jsem ho, ale jen s podmínkou, že se v pondělí půjde sám přihlásit," dodal. Vidmoch ve svém odvolání žádal, aby bylo od trestu ustoupeno.

"Potrestán byl už jen tím, že strávil tři měsíce ve vazbě," uvedl jeho advokát. Zdůraznil také, že Kellovskému poskytl azyl jen pod podmínkou, že se půjde udat. "Nelze to proto kvalifikovat jako trestný čin nadržování, protože to byl on, kdo Kellovského nutil, aby navázal kontakt s policií," řekl advokát. Soud však těmito argumenty nepřesvědčil.

"Snaha umožnit setkání s rodinou sice může posloužit jako motiv, ale nesnímá z obžalovaného trestní odpovědnost. Tím spíš, že jako bývalý policista si musel být vědom následků," uvedl soudce Dolínek. Soud ani policie neprokázaly, že by expolicista od Kellovského dostal za svoji vstřícnost nějakou odměnu.

Kellovský u soudu s Vidmochem odmítl vypovídat, stejně jako manželka expolicisty, která je spolumajitelkou chaty. Rozsudek je pravomocný a není možné proti němu podat řádné odvolání. Vidmoch sice před hlavním líčením slíbí, že se k podrobnostem vyjádří, pak to ale odmítl. "Bez komentáře," řekl a budovu soudu kvapem opustil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám