Hlavní obsah

Únosci Chvalovského dostali podmínky

Právo, tom

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Po deseti letech potrestal ve středu Obvodní soud pro Prahu 6 únos exprezidenta Českomoravského fotbalového svazu Františka Chvalovského. Bývalý příslušník Útvaru rychlého nasazení Alexandr Šnytr a Karel Kučera dostali za vydírání dvouleté podmínky odkladem na dva roky.

Článek

"Od doby spáchání uběhlo deset let a obžalovaní dosud nebyli trestáni," vysvětlila rozsudek předsedkyně senátu Markéta Binderová.

Šnytr a Kučera trest dostali i za únos brněnského podnikatele Františka Martínka, a to spolu s Martinem Mudrochem. Jemu soud uložil trest vězení ve stejné délce, ale s mírnějším podmíněným odkladem. Šnytr s Kučerou tvrdí, že jsou nevinní a na místě se odvolali. Tvrdí, že Chvalovského vůbec neznají.

Za Martínkův únos byli obžalováni také bývalý generální ředitel vytunelované První pražské družstevní záložny Petr Bubeníček a číšník Radim Mazánek. Od jejich potrestáni ale soud upustil vzhledem k tomu, že byli v jiných kauzách odsouzeni k nepodmíněným trestům.

Mazánek dostal za pokus vraždy Mudrocha devítileté vězení, z něhož byl podmíněně propuštěn. Bubeníček byl ke stejnému trestu odsouzen za vytunelování záložny, do vězení však dosud nenastoupil.

Věznili ho

Chvalovský byl unesen v září 1995, když si šel zaběhat do pražské obory Hvězda. Dva muži mu ukázali policejní průkazy a pod záminkou výslechu ho přiměli nastoupit do jejich auta.

Chvalovskému spoutali ruce, na hlavu mu nasadili černou kuklu, oči mu přelepili páskou a usadili ho na podlahu vozu. Přitom ho únosci škrtili ocelovým lankem, aby ho donutili vypít tekutinu se sedativy.

Několik hodin ho věznili ve stavení na Rakovnicku a pak zčista jasna propustili. Chvalovský je nyní stíhán kvůli stamiliónovým úvěrovým podvodům.

Reklama

Výběr článků

Načítám