Hlavní obsah

Chyba policistů pustila polský gang na svobodu

Právo, Josef Gabzdyl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Gang polských podvodníků si vinou policejní chyby užívá svobody. Ještě ve středu se přitom severomoravská policie pochlubila s mistrným odhalením šestičlenné skupiny polských chytráků, kteří díky triku po celé zemi téměř třicetkrát obelstili čtecí zařízení elektronických rulet a neoprávněně si tak přišli na bezmála milión korun.

Článek

Strážci zákona ještě zdůrazňovali, že pro jejich trestnou činnost mají dost důkazů. Jenže stačila jedna triviální mýlka v podobě nepředložení písemného překladu obvinění v polštině a soud musel muže pustit na svobodu.

"Nebylo řádně zahájeno trestní stíhání, takže jsem ani nemohla rozhodnout o jejich vzetí do vazby," uvedla soudkyně karvinského okresního soudu Eva Sapšíková a potvrdila, že zásadní překážkou se stal chybějící písemný překlad usnesení o zahájení trestního stíhání, muži se tedy podle práva nikdy nedostali do pozice obviněných. Pak už se lhůta pro uvalení vazby nestihla.

Šéf ostravských kriminalistů Karel Trčka pochybení přiznal. "U výslechu byli přítomni tlumočníci a bylo nám sděleno, že ústně zahájení trestního stíhání stačí. Také obviněný nejprve souhlasil, že stačí ústně a teprve později se proti tomu ohradil. Už jsme přijali opatření, aby se nic podobného neopakovalo," uvedl s tím, že pochybení neleží jen na bedrech policistů. "Vše se konalo pod dozorem státních zástupců a ti měli na věc stejný názor."

Poláci jsou už zřejmě za hranicemi

"Jenže v trestním spise nic o souhlasu s ústním obviněním není a policisté se přece musejí řídit trestním zákoníkem. Podle mého názoru jde jednoznačně o jejich chybu," oponovala soudkyně.

Nikdo nepochybuje o tom, že Poláci okamžitě odjeli do své vlasti. I tam už je sice vyslýchali, ale bez důkazu nakonec pustili. "Vyšetřování pokračuje, rozhodně se nevzdáváme. Bude to ale nyní běh na dlouhou trať," zakončil kriminalista Trčka.

Reklama

Související témata:

Související články

Cizinci rafinovaně podváděli v ruletě

Moravským policistům se podařilo odhalit skupinu Poláků, kteří se údajně v ČR zaměřovali na podvody v hernách s elektronickou ruletou. Vydělali si téměř milión...

Výběr článků

Načítám