Hlavní obsah

Rodina se otrávila muchomůrkou zelenou

Právo, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Po požití polévky z prudce jedovaté muchomůrky zelené skončila v neděli v nemocnici tříčlenná rodina z Rýmařovska. Sedmnáctiletý mladík je hospitalizován v ostravské fakultní nemocnici, jeho matka a nevlastní otec leží v nemocnici v Bruntále. Lékaři boj o život mladíka vyhráli, nicméně všichni si ještě nějakou dobu v nemocnici poleží.

Článek

"Jeho zdravotní stav je stabilizovaný, probíhá intenzivní léčba. Po týdenní hospitalizaci je předpoklad, že bude zcela mimo ohrožení," uvedl mluvčí nemocnice Štěpán Neuwirth.

Primář pediatrického oddělení Michal Hladík dodal, že naštěstí nebyly zasaženy vitální funkce. "Trpěl silnou nevolností, byl zmatený a obluzený," řekl. Lékaři ho v neděli večer napojili na přístroje, pomocí kterých z krve odstraňovali jed, v pondělí se jeho stav zlepšil.

Muchomůrka zelená vypadá na první pohled neškodně, má lákavou vůni a chutná příjemně sladce. Je ale smrtelně jedovatá, někdy stačí i malá část houby ke smrtelné otravě nebo k doživotnímu zdravotnímu poškození. Příznaky otravy se projeví za deset až dvacet hodin, když už jedy napadnou játra a ledviny.

"Je to nejjedovatější houba, kterou si lidé pletou s bedlami, žampióny i holubinkami. Je nebezpečná v tom, že může mít různé zelené odstíny, ale může být i bílá," řekl Právu mykolog Michal Graca.

Ročně zemřou na otravu dva lidé

Mykolog upozornil, že při sběru je třeba každou houbu velice pečlivě prohlédnout a v případě sebemenší pochybnosti porovnat s odbornou literaturou, nebo se zeptat odborníka. "Lidé se často jen podívají na obrázky z atlasu a text považují za vedlejší. To je ale zásadní chyba," dodal Graca.

Podle ČTK se v České republice ročně otráví houbami asi 300 lidí, dva až tři lidé na otravu zemřou. Počátkem července se houbami otrávila také pětičlenná rodina z Pelhřimovska, která snědla polévku připravenou z muchomůrky tygrované. V nemocnici skončili čtyři dospělé a dítě ve věku 2,5 roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám