Hlavní obsah

Nezletilý podle policie podruhé oloupil stejného muže

Právo, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUNTÁL

Ani čtvrtá loupež, které se podle policie dopustil teprve čtrnáctiletý chlapec z Bruntálska, nebude vzhledem k nízkému věku pachatele potrestaná. Asi nejhůře tuto situaci nese 56letý majitel rodinného domu v Bruntále, kterého holobrádek prý oloupil již podruhé.

Článek

Mladík byl kvůli nezvladatelnému chování a loupežím v červnu umístěn do bohumínského výchovného ústavu. V pondělí ale dostal vycházku, během které šel znovu loupit.

V noci vnikl do domu muže, kterého v minulosti již jednou oloupil. Fyzicky slabšího pána zřejmě považoval za snadnou kořist. "Když se muž vzbudil, měl ho nezletilý udeřit opakovaně do hlavy a požadovat po něm peníze a bankovní kartu. Potom ho měl povalit na podlahu kuchyně a kopat ho do hlavy," uvedla policejní mluvčí Lucie Krašteničová.

Dodala, že mladík nakonec majiteli domu vzal peněženku, ve které bylo 780 korun. Policisté chlapce dopadli krátce po nahlášení zločinu a hned jim bylo jasné, že je opilý.

"V dechu mu bylo naměřeno 1,9 promile alkoholu. Při vyšetřování nespolupracoval, proto byl eskortován zpět do ústavu," dodala mluvčí.

Zástupce ředitele Dětského diagnostického ústavu v Bohumíně Petr Kratochvíl řekl, že chlapec dostal vycházku, na kterou měl zákonné právo. "My nejsme vězení, ale školské zařízení. Když nemá dítě v ústavu kázeňské přestupky, může jednou za čtrnáct dní domů. Tak je to stanoveno zákonem," řekl Kratochvíl.

Dodal, že jediná možnost, jak pohyb mladíka ještě omezit, je nařízení ústavní výchovy. "Takové rozhodnutí může vydat soud. Pokud ho nevydá, může chlapec za dva týdny dostat další vycházku," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám