Hlavní obsah

Cizinec na útěku znásilnil čtrnáctiletou

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

S osmiletým trestem vězení odešel ve čtvrtek od Krajského soudu v Hradci Králové čtyřiadvacetiletý Polák R. K. Cichoňski. Podle rozsudku loni na podzim v Jičíně znásilnil dívku, jíž ještě nebylo patnáct let.

Článek

Děvče slavilo 13. listopadu 2004 na diskotéce v jičínském klubu Bunkr své patnáctiny, ovšem poněkud předčasně, zletilosti totiž dosáhla až čtyři dny poté. V Bunkru byl i Cichoňski, jemuž se děvče líbilo. Po půlnoci ji vylákal ven.

"Pak jí chytil pod krkem a donutil ji, aby s ním šla do maringotky. Povalil jí na postel, opakovaně udeřil do tváře a nařídil jí, aby se svlékla," uvedla předsedkyně soudního senátu Anna Bímová. Cichoňski pak na dívce proti její vůli provedl soulož a krátce na to ji donutil ještě k orálnímu sexu.

"Věděl přitom, že jí ještě není patnáct let," dodala Bímová. Dívce se z maringotky podařilo utéct až zhruba po jedné hodině, když se vymluvila, že musí na záchod. V klubu se pak se svým otřesným zážitkem svěřila přátelům. Podle znalců utrpěla závažnou posttraumatickou stresovou poruchu, jejímiž příznaky trpí dodnes.

Byl na útěku před polskými úřady

Cichoňski byl v té době na útěku před spravedlností. V Polsku si měl odsedět zbytek několikaletého trestu. Z vězení dostal vycházku, ale místo návratu za mříže se rozhodl odjet do slunné Itálie. Nedostal se dál než do Prahy, kde mu došly peníze. Rozhodl se tedy přežívat u kolotočů za stravu, drobné kapesné a střechu nad hlavou.

Při soudním líčení odmítl vypovídat, ale v přípravném řízení své postoje často měnil. "Nejprve popřel násilí, ke styku prý došlo dobrovolně. Pak připustil, že proti dívce použil pěsti a facky. Potom všeho litoval a dopisem se omluvil dívčiným rodičům. Následně znovu odmítl násilí a tvrdil, že trestní řízení je zmanipulováno," popsala Bímová peripetie přípravného řízení.

Cichoňski se ve své půlhodinové závěrečné řeči pokusil zpochybnit výpovědi svědků i poškozené dívky a svou vinu odmítl. I jeho obhájce tvrdil, že pro trestný čin znásilnění se žalobě nepodařilo opatřit dostatek přesvědčivých důkazů a navrhl potrestání Cichoňského jen za pohlavní zneužití.

Soudci to však odmítli. "Důkazy tvoří uzavřený kruh," prohlásila Bímová. Znalci u obžalovaného zjistili sexuální úchylku, kvůli které je jeho pobyt na svobodě vysoce nebezpečný pro okolí. Soud mu proto uložil psychiatricko-sexuologické léčení ústavní formou. Součástí trestu je i vyhoštění z ČR na dobu neurčitou. Cichoňski se proti verdiktu na místě odvolal, takže se jeho případem bude ještě zabývat Vrchní soud v Praze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám