Hlavní obsah

Sládek přišel k soudu pozdě a bez občanky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Bývalý předseda Sdružení pro republiku - Republikánské strany Československa (SPR-RSČ) Miroslav Sládek, který je obviněn kvůli předlužení strany, přišel v pondělí k Obvodnímu soudu pro Prahu 9 o hodinu později a bez občanského průkazu. Soudce nařkl z podjatosti a přítomné novináře posílal pro pití.

Článek

"Běžte mi pro limonádu a chovejte se normálně a ne jako hyeny," odbyl Sládek opakující se dotaz, co říká na své obvinění. Jindy otázku ignoroval a prostor před kamerou využil k propagaci svých politických názorů.

"Vzpomeňte si na rok 1998, co dělali novináři kolem mě. A já doufám, že podobně se zachovají nejenom vůči Stanislavu Grossovi, který si to jistě zaslouží, ale také k ostatním členům vládnoucí garnitury," odpovídal na nepoložené otázky.

Sládek spolu s bývalým místopředsedou republikánské strany Martinem Smetanou podle obžaloby uzavřeli nejméně 50 smluv pracovněprávního charakteru, čímž straně vznikl závazek přesahující sedm miliónů korun. Podle státní zástupkyně přitom věděli, že nemají dostatek peněz ani na krytí dosavadních závazků, postupně narůstajících již od roku 1998.

Dluží 40 miliónů

Závazky strany nyní podle ní činí minimálně 40 miliónů korun. Dluží například za nájem, služby či zboží. Sládkovi a Smetanovi hrozí až pětileté vězení. Bývalý republikánský šéf nechtěl odpovídat ani na otázky soudce, kterého označil za podjatého, protože mu kvůli líčení znemožnil, aby se staral o svého nemocného syna.

"Nebudu vypovídat vzhledem ke svým pochybám o fungování české justice a vzhledem k politickému pozadí tohoto případu," prohlásil. Ke svému obvinění Sládek pouze řekl, že si není jist, že všechny soudu předložené dokumenty podepsal přímo on. "Proto z opatrnosti všechny podpisy zpochybňuji," dodal.

Poté soudce požádal, aby dále jednal v jeho nepřítomnosti. Před třemi týdny se mu totiž narodilo třetí dítě a chce být proto doma. Na chodbě svým právníkům popisoval úskalí soužití s novorozencem. Přesto však toho, že se stal ve svých čtyřiapadesáti letech potřetí otcem, nelituje: "Mít tři děti je vlastenecká povinnost."

Dlouhodobé finanční potíže SPR-RSČ vyvrcholily prohlášením konkurzu v únoru 2001. Návrh na konkurz podali sami zaměstnanci bývalé strany vedené Sládkem, kteří dva roky nepobírali plat. Republikáni přišli o značnou část příjmů, když neuspěli ve volbách v roce 1998 a museli opustit Sněmovnu. Jednání soudu v Praze 9 je naplánováno do čtvrtka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám